Правителството на Германия договори спорни промени в законодателството за контрол на инфекции на национално ниво. Това съобщи говорител на правителството, цитиран от АФП.

Промените дават повече власт на федералното правителство да налага по-стриктни мерки като вечерен час за спиране разпространението на коронавируса.

С поръчка на Sputnik V Германия нарушава санкциите на САЩ спрямо Русия

С поръчка на Sputnik V Германия нарушава санкциите на САЩ спрямо Русия

Два руски института, помогнали за разработка на ваксината, са участвали и в създаването на "Новичок"

Предложените промени в законодателството, които трябва да бъдат одобрени от парламента, ще позволят на правителството на канцлера Ангела Меркел да наложи вечерен час от 21:00 часа до 05:00 часа, да затваря училищата и фирми в райони с високи нива на инфекции.

"Гардиън" отбелязва, че промените в Закона за защита от инфекции (Infektionsschutzgesetz) позволяват на федералното правителство да централизира вземането на решения за мерки в борбата с пандемията. Следващата фаза от приемането на поправката е дебат в Бундестага.

Поправката е изключително спорна, тъй като изземва власт от 16-те провинции. Но индивидуалните действия на отделните провинции и високите нива на инфекции принудиха Ангела Меркел да потърси по-централизиран подход за налагане на контрол.

Някои критикуват правителството, че предложеното законодателство е заграбване на власт.

COVID-19: Германия с над 3 млн. случая, а Индия изпревари Бразилия

COVID-19: Германия с над 3 млн. случая, а Индия изпревари Бразилия

Общият брой на заразените достигна 3 011 513

Зелените обявиха, че принципно подкрепят поправката, но искат разяснения по някои въпроси като работодателите да бъдат задължени да осигуряват тестове за коронавирус на работници и да позволят на хората да работят от вкъщи, където е възможно.

Свободните демократи са против налагане на вечерен час. Партията определи мерките като непропорционални и противоконституционни.

Гласуването на законодателната промяна в Бундестага се очаква тази седмица. Ако бъде прокарана, след това ще трябва да мине и през Бундесрата, горната камара на парламента.

В момента Германия отчита по над 140 случая на 100 000 души, но има големи регионални различия. Днес са регистрирани под 11 000 нови инфекции и 294 починали.

6,2% от германците са напълно ваксинирани, а 16,3% са получили една доза.

Тревога в Германия заради все по-тежка трета вълна на COVID-19

Тревога в Германия заради все по-тежка трета вълна на COVID-19

Скоро ще бъдем в критична ситуация, предупреждава най-голямата университетска болница в страната

По-късно Меркел заяви, че решението да поиска от парламента временни пълномощия, които да позволят на правителството да наложи национална блокада, са необходими за спиране на трета вълна на пандемията, информира "Ройтерс".

За да се подобри ситуацията, трябва да спрем третата вълна, да я прекъснем и мерките за борба с пандемията трябва да бъдат по-стриктни, каза канцлерът на пресконференция след среща на кабинета, който одобри проектозакон за налагане на задължителна "аварийна спирачка" на национално ниво, ако има повече от 100 инфекции на 100 000 души в район за три последователни дни в рамките на седмица.

Меркел иска контрола над федералните региони и да наложи коронавирус ограничения

Меркел иска контрола над федералните региони и да наложи коронавирус ограничения

Шпан предупреди, че има близо 4500 пациенти в реанимация и ако това продължи, здравна система няма да издържи