Топ съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че администрацията е подготвена да спре работата на правителството, за да получи финансиране за строителството на дълго обещаваната стена по американско-мексиканската граница, пише "Гардиън".

От своя страна демократите отказват да променят позицията си с цел избягване замразяване работата на правителството.

Стивън Милър, съветник на Белия дом и ключова фигура зад твърдата имиграционна политика на Тръмп, коментира: "Ние ще направим каквото е нужно, за да построим стената по границата".

Той поясни пред CBS, че подобно препятствие е необходимо, за да се прекрати "тази продължаваща криза с нелегалната имиграция". Има предвид мигранти от Мексико, Централна и Южна Америка, които се опитват да влязат в САЩ, бягайки от родните си държави заради бедност или насилие.

Администрацията на Тръмп се опитва да получи необходимата подкрепа от демократите в Конгреса за отпускане на федерални средства за стената. Мярката трябва да бъде прокарана като част от по-голям бюджет до петък полунощ или правителството на САЩ временно ще спре работа.

Запитан дали "каквото е нужно" включва спиране работата на правителството, Милър отговори утвърдително.

Според него "това е фундаментален проблем". Става въпрос дали САЩ ще останат суверенна държава.

През миналата седмица лидерите на демократите влязоха в сблъсък с Тръмп по време на разговори в Белия дом. Тръмп заяви, че би бил "горд" да спре работата на правителството, ако не получи 5 милиарда долара за стената.

Демократите не обещават повече от 1,3 милиарда долара.