Убийството на посланика на Италия при засада в Демократична република Конго, докато е пътувал в конвой на ООН, е "предателство" от някого, близък до семейството. Това смята съпругата на загиналия посланик, предаде АФП.

43-годишният Лука Атанасио бе убит в понеделник, след като неизвестни нападатели спряха конвой от два автомобила на Световната програма по прехраната на ООН в близост до границата с Руанда.

Италия поиска ООН да разследва убийството на посланика в Конго

Италия поиска ООН да разследва убийството на посланика в Конго

43-годишният посланик Лука Атанасио и 30-годишният му бодигард бяха убити при атака в Източно Конго

Загинаха още двама души - телохранителят на посланика и шофьор. Шестима души оцеляха при атаката.

"Лука бе предаден от някого, който ни е близък, до нашето семейство", каза Закия Седики, съпругата на убития посланик, пред италианския вестник Il Messaggero.

"Някой, който е знаел за движението му, е преговорил, продал го е и го е предал", подчерта тя, но не разкри подробности, докато разследването тече.

Атанасио, който е посланик в Конго от 2017 г., живееше в столицата Киншаса със Седики и трите си дъщери. В четвъртък италианското правителство организира държавно погребение. Посланикът ще бъде погребан в родния си град до Милано в събота.

Посланикът на Италия убит при нападение в ДР Конго
Обновена

Посланикът на Италия убит при нападение в ДР Конго

Конвоят с посланика е бил атакуван край град Гома

Междувременно всекидневникът "Стампа" пише, че Атанасио е поискал от Министерството на външните работи през 2018 г. да удвои охраната от двама на четирима карабинери, но молбата е отхвърлена.Според изданието предишният посланик е получил четирима карабинери.

Три отделни разследвания се водят - от ООН и правителствата на Италия и Конго.

Според властите на Италия и Конго конвоят е попаднал в засада на 3 километра от крайната дестинация - град, където е трябвало да бъде посетено училище.

Според президентството на Конго конвоят от два автомобила е бил спрян на път северно от град Гома от шестима въоръжени мъже, които са убили единия шофьор и са отвели шестима души. Армията проследила групата и влязла в престрелка с нападателите, които застреляли двамата италианци.

Министерството на вътрешните работи на африканската страна обвинява за убийството етническата група хуту от Руанда и конкретно бунтовници от Демократични сили за освобождение на Руанда. Това е една от 120 въоръжени групи, които действат в Конго. Но организацията отрече да е отговорна за убийството.

Според местния управител нападателите са говорили на руандския език киняруанда.