Престрелка в Северозападна Сирия между бунтовници и правителствени сили, съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП.

Според осведомителната агенция това са най-ожесточените боеве от споразумението между Русия и Турция през миналия месец за създаване на буферна зона.

15-20-километровата "демилитаризирана зона" беше обявена от Москва и Анкара на 17 септември. Тя има за цел да раздели правителствените войски от бунтовниците в последния им бастион в провинция Идлиб.

От Сирийския център за наблюдение на човешките права отбелязват, че престрелката между бунтовниците и правителствените войски драматично е ескалирала в сряда вечерта.

Най-ожесточените сблъсъци от 17 септември, допълват от центъра.

Сирийски правителствен снаряд е убил едно момиче в Кафр Хамра, град в провинция Алепо, който се намира в буферната зона. Бунтовниците пък са убили трима цивилни в контролирана от правителството територия по-рано тази седмица.

10 души са ранени при обстрел на град Алепо.

В сделката се предвиждаше бунтовниците да изтеглят тежките оръжия от буферната зона до 10 октомври. От центъра отбелязват, че няма признаци за изтегляне на оръжията.