Изтребители от военновъздушните сили на НАТО в Европа през 2021 г. са излитали около 370 пъти по тревога - в 290 случая причината са били руски военни самолети, съобщи Дойче веле с позоваване на официална информация то Алианса.

В много редки случаи е ставало дума за военна авиация за други държави. В част от случаите сигналът за тревога е бил предизвикан от липсата на незабавна идентификация на пътнически и транспортни самолети.

Най-много руски военни самолети са прехванати над балтийските страни. В повечето случаи не се е стигало до инциденти и самолетите на НАТО просто са извеждали руските от този район, но е имало и случаи на директно нахлуване във въздушното пространство да държави от НАТО.

Въздушното наблюдение над страните от Прибалтика беше засилено след 2014 г., когато руски военни нахлуха в Източна Украйна, анексираха полуостров Крим и предизвикаха въоръжен конфликт в Донбас. Засиленият еърполисинг се осъществява по искане на Литва, Латвия и Естония.

Заседание на Съвета НАТО-Русия ще има на 12 януари

Заседание на Съвета НАТО-Русия ще има на 12 януари

То ще бъде свикано от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг

Русия от своя страна обвинява НАТО в "целенасочени провокации". Руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин заяви, че в Черноморския регион активността на разузнавателната авиация на НАТО през 2020 г. нараснала с повече от 60%.

Припомняме, през тази година Русия активизира военната си активност по границата с Украйна, като струпа въоръжение и войски. Появи се разузнавателна информация, че Кремъл е планирал нападение срещу Украйна.

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг призова Путин да изтегли войските и да осигури мирна Коледа за всички, не вижда непосредствена заплаха срещу съюзниците от НАТО