Президентът на Италия Серджо Матарела предупреди, че агресивният национализъм е в корените на Първата световна война и подчерта, че ЕС е необходим, за да се предотвратят катастрофални военни конфликти, информира АП.

На церемония по случай 100 г. от края на Първата световна война Матарела напомни за историята на антисемитизма в Европа и призова младите хора да помнят уроците на войната, а в същото време да се борят за мирно съществуване.

Матарела подчерта, че войната демонстрира "неспособността на европейската управляваща класа" да преследва "национални стремежи и интереси по мирен" път и така се е предала на "агресивния национализъм" и желанието за власт.

Ние предпочитаме да градим приятелство и сътрудничество, обяви той на церемония в Триест - пристанищен град, който е бил недалеч от някои от най-смъртоносните битки между италиански войници и войници на тогавашната империя Австро-Унгария.

Събитието е част от седмица на мероприятия, свързани със 100 г. от края на войната. Повече от 60 държавни глави и правителствени ръководители се очаква да присъстват на международна церемония в Париж на 11 ноември.

Снимка 387398

Източник: ЕПА

В неделя вечерта в град Страсбург френският президент Еманюел Макрон започна 6-дневен тур по бойните полета през Първата световна война. Макрон е придружаван от съпругата си и германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

В понеделник Макрон планира да участва в церемония в памет на войниците, загинали в началото на войната по време на Битката за Моран през 1914 г.