Докато е критикуван от Запада за бруталното убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се опитва да сформира нови съюзи, пише "Нюзуик".

Салман е на посещение в Китай. Той сключи споразумения с Пекин в сферата на енергетиката. По време на визитата Салман изглежда е защитил концентрационните лагери на Китай за задържане на мюсюлмани, отбелязва американското списание.

Снимка 408350

Източник: ЕПА

Турция настоява Китай да затвори лагери за задържане на мюсюлмани

Турция настоява Китай да затвори лагери за задържане на мюсюлмани

Китай отговори, че са против двойните стандарти за борба с тероризма

"Китай има право да провежда антитерористична и срещу екстремизма работа за националната си сигурност", каза принцът, цитиран от китайска телевизия.

Азиатската държава е задържала 1 милион уйгури в концентрационни лагери, където преминават през програми за превъзпитание с цел борба с екстремизма. Пекин обвинява тюрската народност в подкрепа на тероризма. Милиони мюсюлмани са принудени да изучават комунистическата доктрина в лагерите. Китай твърди, че лагерите са центрове за обучение, в които хората са обучавани да се борят с екстремизма.

Снимка 408346

Източник: ЕПА

Групи в защита на уйгурите призовават Салман да използва официалната визита, за да притисне Китай по казуса.

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Китай увери, че защитава правата на етническите малцинства

Салман се срещна и с китайския президент Си Дзинпин.

"Ройтерс" съобщава, че Салман е сключил с китайците сделка за 10 милиарда долара за петролно-преработвателен и химически комплекс в Китай.

Саудитска Арабия е подписала 35 споразумения за икономическо сътрудничество с Китай за 28 милиарда долара, информира саудитската обществена медия SPA.

"Китай е добър приятел и партньор на Саудитска Арабия", обяви Си Дзинпин по време на срещата със Салман.

Китай "узаконява" концентрационни лагери за милиони уйгури

Китай "узаконява" концентрационни лагери за милиони уйгури

Според китайските власти това са "центрова за образование и обучение"

Принцът каза от своя страна, че Рияд вижда големи възможности в Китай.

Търговията между двете държави се увеличи с 32% през миналата година, отбеляза той. По думите му Саудитска Арабия работи за изучаване на китайски език в училищата и университетите.

Снимка 408345

Източник: ЕПА

Си подчерта пред принца, че двете държави трябва да засилят международното сътрудничество в борбата срещу радикализацията, за да се предотврати разпространението на екстремистко мислене.

Саудитска Арабия уважава и подкрепя правото на Китай да се защитава с предприемане на мерки срещу тероризма и радикализацията, обяви принцът.