Лидерът на Хонконг Кари Лам осъди уличните протести, които вредят на икономиката и на имиджа на финансовия център. Лам разкритикува демонстрациите по време на годишната си реч, която тя беше принудена да произнесе чрез видеоконферентна връзка, след като й попречиха да го направи в местния парламент, пише "Гардиън".

Китай призова САЩ да спре да се намесва в Хонконг

Китай призова САЩ да спре да се намесва в Хонконг

От външното министерство заявяват, че Пекин се противопоставя на новите мерки на САЩ

Продемократични депутати скандираха, докато тя влизаше в пленарна зала, за да произнесе речта си. Демонстрациите на продемократичните депутати доведоха до безпрецедентна отмяна на речта й в законодателния орган на полуавтономния град. Парламентът възобнови работата си в сряда за първи път след разпускането му на 12 юни, когато протестиращи поискаха оттегляне на спорен законопроект за екстрадиране на жители на Хонконг в континентален Китай.

Председателят на парламента закри заседанието, след като на два пъти Лам не успя да изнесе речта си. Депутатите призоваха за оставката й и я обвиниха, че има "кръв по ръцете си".

Китай плаши протестиращите в Хонконг с "натрошени кости и смазани тела"

Китай плаши протестиращите в Хонконг с "натрошени кости и смазани тела"

Протестите срещу Пекин там продължават от месеци

С помощта на видеоконферентна връзка Лам осъди насилието на радикални протестиращи по време на проведените повече от 400 демонстрации през последните четири месеца, при които пострадаха повече от 1100 души и бяха задържани над 2200 души.

"Шепа размирници започнаха нападения и саботажи. Те разпространиха хаос и страх в Хонконг и сериозно нарушиха ежедневието на хората", обяви Кари Лам. Според нея демонстрациите "представляват безпрецедентно предизвикателство за нашата икономика" на фона на търговското напрежение между Китай и САЩ.

Лидерът на Хонконг съобщи, че през първата половина на 2019 г. хонконгската икономика е нараснала само с 0,5 на сто на годишна база - най-слабото представяне от рецесията през 2009 г. От юли, по думите й, има сериозен спад на посещенията в Хонконг и на продажбите на дребно, а също така продължава и спадът на износа.

"Икономиката на Хонконг изпадна в техническа рецесия от третото тримесечие. В средата на август правителството намали прогнозата за икономическия растеж за 2019 г. до 0-1%", предупреди тя.

Лам е убедена, че "ще се появи дъгата след бурята".