С копие на ковчег, покрит с червени рози, хиляди хора маршируваха в неделя в американския град Минеаполис, ден преди да започне делото срещу белия полицай, обвинен в убийството на чернокожия Джордж Флойд при опит за арест. Хората скандираха вече познатия от протестите срещу расизма лозунг "Няма справедливост, няма мир!"и "Не мога да дишам" (последните думи на Флойд преди смъртта му).

Припомняме, че полицаят Дерек Шовин, който беше уволнен от полицейското управление в Минеаполис, е обвинен в убийство от втора степен и непредумишлено убийство. През октомври миналата година, той бе освободен под гаранция в размер на 1 милион долара. През май 44-годишният Шовин уби Флойд, притискайки коляното си във врата на афроамериканеца близо 9 минути, докато жертвата се моли за живота си. Смъртта на чернокожия американец и още няколко подобни инцидента, заснети в САЩ, предизвикаха масови протести срещу полицейския произвол и системния расизъм.

Други трима полицаи са обвинени в съучастничество, подбуждане към убийство от втора степен и непредумишлено убийство.

Дерек Шовин, обвинен за убийството на Джордж Флойд в САЩ, е пуснат под гаранция

Дерек Шовин, обвинен за убийството на Джордж Флойд в САЩ, е пуснат под гаранция

Местните власти потвърдиха, че Дерек Шовин е освбоден

Делото протича при засилени мерки за сигурност. Властите са мобилизирали хиляди полицаи и членове на Националната гвардия.

Присъдата се очаква едва в края на април.

Камарата на представителите на САЩ прокара в началото на март най-амбициозната полицейска реформа (George Floyd Justice in Policing Act) от десетилетия за втори път.

Законодателството забранява прилагани от служителите на реда задушаващи прийоми и създава национални полицейски стандарти с цел увеличаване на отговорността. Долната камара гласува 9 месеца след убийството на Флойд. Реформата бе прокарана с 220 срещу 212 гласа по партийна линия. Един републиканец гласува в подкрепа на проектозакона, но той обяви, че е допуснал грешка, която впоследствие бе поправена.

Камарата прокара вариант на законопроекта през миналата година, но контролираният от републиканците Сенат не го прие. Този път демократите имат подкрепата на Белия дом и мнозинство в Сената. Но в горната камара те ще трябва да убедят най-малко 10 сенатори от Републиканската партия, за да преодолеят блокиращата тактика filibuster (блокиране на сенатски решения поради липсата на 60% мнозинство -б.р) и да прокарат законодателството, което вероятно няма да се случи.

Законопроектът забранява така наречения "квалифициран имунитет", който защитава служителите на реда от завеждане на определени съдебни дела срещу тях. Това е една от най-важните промени, която ще изисква постигане на компромис с републиканските сенатори.

Изтече видео от ареста на Джордж Флойд

Изтече видео от ареста на Джордж Флойд

Чува се Флойд да моли за помощ

Полицейски синдикати и други групи в защита на служителите на реда твърдят, че без такава правна защита хората ще се откажат от тази професия.