Протестиращи в неделя излязоха на улиците на бразилските градове, за да призоват за импийчмънт на президента Жаир Болсонару, предаде "Блумбърг". Администрацията му бе подложена на критики заради нарастващия брой жертви от пандемията и бавна реакция.

Демонстрациите в неделя бяха подкрепени от консервативни групи, докато съботните протести бяха организирани от леви политически партии и профсъюзи. Макар и по-малки от протестите, наблюдавани през последните години, събитията от този уикенд сочат за нарастващо недоволство от политиката на Болсонару.

Бразилия стартира имунизацията, въпреки проблемите с вноса на ваксини

Бразилия стартира имунизацията, въпреки проблемите с вноса на ваксини

По-голямата част от 26-те щата на Бразилия все още не са получили пратки

Две проучвания на общественото мнение, публикувани в петък, показаха спад в одобрението му. Междувременно има признаци, че икономическото възстановяване на страната се е забавило.

Бразилия е регистрирала над 8,8 милиона случая и 216 000 смъртни случая, свързани с вируса. Според данните на местните здравни секретари, заболеваемостта за цялата седмица е рекордна.

По-рано през месеца Бразилия стартира националната си програма за имунизация COVID-19, въпреки забавения внос. Министерството на здравеопазването даде на отделните щати "зелена светлина" да започнат имунизация.

Снимка 515419

Източник: EPA/БГНЕС

Болсонару е публично известен критик на пандемията и мерките срещу нея. Той води кампания срещу ваксинирането, след което бе принуден да подготви план за имунизация. Хаотичността в първия вариант на плана също доведе до критики. Самият той също боледува от коронавирус.