Владимир Путин каза, че ще обсъди плана от 12 точки на Си Дзинпин за "уреждане на острата криза в Украйна" по време на дългоочакваното посещение в Москва на китайския президент, пише БиБиСи.

"Ние винаги сме отворени за преговорен процес", каза Путин, докато лидерите се наричаха "скъпи приятелю".

Китай публикува план за прекратяване на войната миналия месец - той включва "прекратяване на военните действия" и възобновяване на мирните преговори.

Но в петък САЩ предупредиха, че мирният план може да бъде "тактика на забавяне".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза: "Светът не бива да се заблуждава от какъвто и да е тактически ход на Русия, подкрепяна от Китай или която и да е друга страна, да замрази войната при свои собствени условия".

Той добави: "Призивът за прекратяване на огъня, който не включва премахването на руските сили от украинска територия, на практика би подкрепял ратифицирането на руското завоевание".

В плана на Китай не се казва конкретно, че Русия трябва да се оттегли от Украйна - което Украйна настоява като предварително условие за всякакви преговори.

Вместо това се говори за "зачитане на суверенитета на всички страни", добавяйки, че "всички страни трябва да останат рационални и да проявяват сдържаност" и "постепенно да деескалират ситуацията".

Планът също така осъжда използването на "едностранни санкции" - разглеждани като завоалирана критика към съюзниците на Украйна на Запада.

В понеделник военен оркестър приветства Си в Москва. Путин приветства Китай за "спазването на принципите на справедливостта" и настояването за "неделима сигурност за всяка страна".

В замяна Си каза на Путин: "Под вашето силно ръководство Русия направи големи крачки в своето проспериращо развитие. Уверен съм, че руският народ ще продължи да ви оказва твърда подкрепа".

Преди пристигането на Си, Путин написа в китайския вестник People's Daily, че двете нации няма да бъдат отслабени от "агресивната" политика на САЩ.

Публично, украинските лидери подчертават общата позиция, която имат с Китай - зачитане на суверенитета и териториалната цялост. Но частно те лобираха за среща - или телефонен разговор - между президента Володимир Зеленски и Си.

Страхът в Киев е, че подкрепата на Китай за Русия - в момента базирана на технологии и търговия - може да стане военна, потенциално включваща артилерийски снаряди.

"Ако Китай започне да доставя открито оръжие на Русия, той на практика ще участва в конфликта на страната на агресора", каза Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

В интерес на Пекин беше да стабилизира отношенията с Русия, с която споделя граница от 4300 км каза Ю Джие, научен сътрудник по Китай в Chatham House.

Русия е източник на петрол за огромната икономика на Пекин и се възприема като партньор в противопоставянето на САЩ. Ю добави, че Си току-що е постигнал дипломатическа победа в посредничеството между Иран и Саудитска Арабия, които сега са възобновили дипломатическите си връзки.

Това може да е шанс за него да проучи възможността да посредничи между Русия и Украйна. Си ще бъде почерпен със седемстепенно ястие, включващо риба нелма от река Печора в Северна Русия, традиционна руска супа от морски дарове и палачинки с пъдпъдъци - заедно с руско вино.

Говорителят на президента Дмитрий Песков посочи, че по време на вечеря ще има "подробно обяснение" за действията на Москва в Украйна. Руската и китайската делегации ще проведат разговори утре - основният ден на посещението.

Срещата идва дни след като Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент по обвинения във военни престъпления. Това означава, че Путин технически може да бъде арестуван в 123 държави - въпреки че нито Китай, нито Русия са в този списък.

Пътуването до Москва толкова скоро след съобщението на Международния наказателен съд предполага, че Китай "не се чувства отговорен да държи Кремъл отговорен" за зверствата в Украйна, каза Блинкън.

Западните лидери се опитват от миналия февруари да изолират Русия след нейното пълномащабно нахлуване в Украйна. Но те не успяха да постигнат световен консенсус, като Китай, Индия и няколко африкански нации не желаят да осъдят Путин.

Си Дзинпин в Москва - време за избор

Си Дзинпин в Москва - време за избор

Дали Пекин ще свали картите