Руският президент Владимир Путин обмисля да се кандидатира за нов мандат като президент на Русия, ако избирателите одобрят конституционни промени, които биха му позволили да го направи, обяви той в интервю, съобщават руските информационни агенции и "Ройтерс".

Русия ще проведе общонационален вот от 25 юни до 1 юли за предложените промени в конституцията, включително поправка, която ще позволи на Путин да поиска още два шестгодишни мандата като президент, когато настоящият му мандат приключи през 2024 година.

Опонентите му твърдят, че реформите са създадени така, че да позволят на Путин да запази властта си до 2036 г. и представляват конституционен преврат. Кремъл коментира, че е необходимо засилване на ролята на парламента и подобряване на социалната политика и публичната администрация.

"Не изключвам възможността да се кандидатирам, ако се появи в конституцията. Ще видим", обясни Путин в интервю за държавната телевизия. "Все още не съм решил нищо за себе си."

Путин, който е на власт две десетилетия и сега е на 67 години, предположи, че търсенето на кандидат, който да го наследи, може да се превърне в разсейване, ако той самия не се кандидатира отново.

"Ако това не се случи, след около две години - и аз знам това от личен опит - нормалният ритъм на работа на много части от правителството ще бъде заменен от търсене на възможни наследници. Трябва да работим, а не да търсим приемници", каза той.

Венецианската комисия критикува поправките в руската конституция

Венецианската комисия критикува поправките в руската конституция

Решенията на Европейския съд са задължителни...