Руският президент Владимир Путин поздрави Башар Асад за победата му на президентските избори в Сирия. В поздравителна телеграма, разпространена от пресслужбата на Кремъл в петък, Путин отбеляза политическия авторитет на Асад и подчерта готовността си да продължи да подкрепя републиката, съобщава ТАСС.

"Резултатите от гласуването напълно потвърдиха вашия висок политически авторитет, доверието на вашите съграждани в курса под вашето ръководство за бързото стабилизиране на ситуацията в Сирия и укрепването на нейните държавни институции", се казва в телеграмата.

Китай поздрави Асад за победата и обеща да защити Дамаск

Китай поздрави Асад за победата и обеща да защити Дамаск

Поднебесната империя категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия

Путин също "подчерта, че Русия възнамерява да продължи да оказва всестранна подкрепа на сирийските партньори в борбата срещу силите на тероризма и екстремизма, както и в напредването на процеса на политическо уреждане и възстановяването на страната." 

Президентският мандат, съгласно конституцията от 2012 г., е седем години. Предишните избори бяха проведени през 2014 г., на които Асад получи подкрепата на 88,7% от избирателите.

През 2000 г. настоящият държавен глава замени баща си Хафез Асад, който управляваше страната с "железен юмрук" в продължение на три десетилетия.

През 2007 г. Башар Асад бе избран за втори президентски мандат след референдум. Асад е генерален секретар на партията на арабското социалистическо възраждане, която е на власт в Дамаск от 1963 г.

Русия обясни на САЩ, че присъствието им в Сирия е незаконно и нежелано

Русия обясни на САЩ, че присъствието им в Сирия е незаконно и нежелано

И САЩ нямат никакво право "да критикуват законните действия на руските въоръжени сили"