Руският президент Владимир Путин днес ще посети Турция за разговори с турския си колега Реджеп Ердоган във връзка с амбициозни енергийни проекти, а също така за преодоляване на кризата между двете държави, съобщава „Франс прес”.

Само преди няколко месеца двамата си отправяха взаимни обвинения и критики по отношение на Сирия. Но Путин и Ердоган през последните два месеца потвърдиха ангажимента си да изпълнят проекта „Турски поток” за доставка на руски газ за Европа през Черно море, както и изграждането на първия АЕЦ в Турция.

Москва: Споразумението за "Турски поток" може да бъде подписано в Истанбул тези дни

Москва: Споразумението за "Турски поток" може да бъде подписано в Истанбул тези дни

Това заяви руският енергиен министър Александър Новак

Срещата в Истанбул между двамата лидери ще бъде третата, откакто правителствата се съгласиха през юни да нормализират отношенията си.

Агенцията припомня, че през ноември 2015 година турски изтребители свалиха руски самолет над Сирия, предизвиквайки най-голямата криза в отношенията между Москва и Анкара от Студената война.

Икономическите санкции, наложени от Русия, които постепенно са отменяни, сериозно засегнаха търговския им обмен. Също така забрана за чартърните полети до Турция, сега вече е отменена, намали драстично посещението на руски туристи в турската страна.

Путин и Ердоган ще се срещнат на откриването на Световния енергиен конгрес. Със събитието Анкара иска да покаже, че е решена да се превърне в глобален център, въпреки че е разтърсвана от терористични атаки.

Анализатори отдавна отбелязаха способността на Москва и Анкара да показват прагматизъм, когато поддържат добри отношения, и да разрешават спорове, концентрирайки си върху стратегическото сътрудничество, което включва целта да постигнат годишен търговски обмен в размер на 100 милиарда долара. Към момента е към 30 милиарда долара.

Путин ще говори пред конгреса, а също така ще проведе отделна двустранна среща с Ердоган.

Междувременно Кремъл обяви, цитиран от Ройтерс, че Путин все още има планове да посети Франция по-късно този месец, въпреки че френският президент Франсоа Оланд заяви, че не е сигурен дали да го приеме.

Продължава подготовката за предстоящата визита на Путин в Париж, каза говорителят на руския лидер Дмитрий Песков.

Оланд осъди „неприемливите” от Русия удари в Сирия.

Посещението е запланувано за 19 октомври.