Възпрепятствани от разкъсани отношения с Европа, ограничени лостове и съмнения относно предаността на президента Доналд Тръмп към демокрацията в Беларус, Съединените щати внимателно се опитват да подтикнат бившата съветска република към нови избори и по възможност без да провокират Русия, пише "Ройтерс".

Настоящи и бивши американски служители признават предизвикателството да насърчат промяната в Беларус, която е изправена пред протести заради изборите на 9 август, за които опозицията твърди, че са фалшифицирани.

Александър Лукашенко, който отрича фалшификации, отговори с репресии на протестите и не показа признаци на отстъпление въпреки санкциите, наложени от три балтийски държави в понеделник и заплахата от висш служител на Държавния департамент на САЩ във вторник, от предстоящи американски санкции.

Руският президент Владимир Путин не крие интереса си към Беларус, който е канал за руски петрол и газ към Европа и е жизненоважен за европейската отбранителна стратегия на Москва. Русия сформира полицейски сили, за да подкрепи Лукашенко, ако е необходимо, и Путин го покани в Москва за разговори.

Вашингтон иска и търси начин за укрепване на демокрацията в Беларус, който да избегне руската намеса, нещо, което - както заяви заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън пред руските служители миналата седмица в Москва - ще навреди допълнително на американско-руските отношения.

Бийгън посети и Украйна, която граничи с Беларус, и Виена, където се намира Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), където популяризира регионалната група за сигурност, която включва Беларус, европейските държави, Русия и САЩ като средство за намиране на решение.

"Това не е съревнование между Изтока и Запада и със сигурност не е съревнование между Русия и Съединените щати", каза той в петък, призовавайки да се спре насилието срещу протестиращите, "неоправдано задържаните" да бъдат освободени и да се проведат "наистина свободни и честни избори под независимо наблюдение."

Русия убедена: Украйна стои зад вълненията в Беларус

Русия убедена: Украйна стои зад вълненията в Беларус

Москва щяла да попречи на всякакво чуждо влияние в Беларус

"Той трябва да работи в условията на много проблеми и ненужно напрежение в отношенията между САЩ и Европа и пред очевидната амбивалентност на президента Тръмп относно подкрепата на демокрацията", коментира Дан Фрайд, бившият американски дипломат за Европа, който сега е в мозъчния тръст на Атлантическия съвет.

Републиканският президент, който се кандидатира срещу бившия вицепрезидент на Демократическата партия Джо Байдън на изборите в САЩ на 3 ноември, каза малко за Беларус, оставяйки някои анализатори с впечатлението, че има оскъден интерес. "Харесва ми да виждам демокрация", каза той пред репортери на 18 август. "Не изглежда, че там има твърде много демокрация."

Високопоставен американски служител заяви, че САЩ и Европейският съюз са в тясна координация, за да намерят начин, който да избегне явната руска намеса и да отвори "пространство" за диалог между опозицията и Лукашенко за прехвърляне на неговото управление.

"Не търсим да наложим решение или, че трябва да имаме място на масата", каза служителят при условие за анонимност.

Европейски дипломат обаче не вижда голям шанс САЩ и ЕС да успеят чрез ОССЕ, защото Беларус и Русия, като членове на група, която действа с консенсус, едва ли ще се съгласят. Докато ОССЕ е "правилният форум", Путин сега се придържа към Лукашенко, вероятно търсейки време за "управляван преход" към друг лидер, приемлив за Русия и опозицията, каза дипломатът при условие за анонимност.

Друг европейски дипломат призна трудностите. "Не мисля, че някой е достатъчно наивен, за да повярва, че пътят с ОССЕ ще бъде лесен", каза той. "Всички осъзнават сложността."

Запитан дали на Тръмп го интересува Беларус, този дипломат направи пауза и отговори: "Е, трудно ми е да кажа. Мисля, че Съединените щати ги интересува Беларус - иначе нямаше да изпратят заместник-секретаря си в региона".

Беларуските протестиращи внимават да не развяват знамена на ЕС или САЩ, а вместо това развяват червено-бели знамена, използвани в Беларус след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., преди Лукашенко да възстанови съветската версия на знамето.

Осъзнавайки потенциалните геополитически рискове, те избягват да бъдат въвлечени в разговори за това дали искат да излязат от орбитата на Москва, заявявайки, че искат силни отношения с всички държави.

Андрю Вайс, който е служил в персонала на Съвета за национална сигурност на САЩ и сега е в мозъчния тръст на Фондация "Карнеги за международен мир", заяви, че "нито САЩ, нито ЕС имат много лостове за Лукашенко".

"Това затруднява тласкането на белоруското правителство да проведе отново откраднатите избори", каза той. "Путин е майстор в създаването на лостове за постигане на цели", поради което той посочи, че "Русия е потенциално готова да влезе и военно, ако й бъде поискана или дори ако не й бъде поискана помощ."

Беларус въвежда асиметричен списък със санкциите срещу балтийските държави

Беларус въвежда асиметричен списък със санкциите срещу балтийските държави

А Русия е противотежест, която ограничава външните сили в опитите им за революция