Преди началото на операцията по извеждане на 12 ученика и футболния им треньор, които са блокирани в наводнената пещера Тхам Луанг, спасителите запознаха родителите и близките на децата с детайлите на операцията.
Те получиха съгласието им спасителна операция да се проведе, съобщи шефът на спасителната операция, губернатор на провинция Пхаяо Наронгсак Осоттханакон, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, децата са блокирани от внезапно придошли води в пещерата почти две седмици. Спасители от цял свят търсят начин да ги изведат. Ежеминутно изпомпват вода от пещерата, за да не бъдат залети децата и техния треньор, които са в една от подземните галерии.

"Преди да изпратя спасителния екип от международни и тайландски водолази в пещерата за извеждане на децата, ние запознахме родителите им с всички детайли на операцията и получихме съгласието им за провеждане евакуация по нашия план", заяви Осоттханакон, имайки предвид рисковете, които операцията крие.

Не спешавайте спасителите, призова шефът на операцията за извеждане на тайланските деца

Не спешавайте спасителите, призова шефът на операцията за извеждане на тайланските деца

Ежедневно изпомпват по 50 000 куб. м вода от пещерата

Операцията по извеждане на повърхността на блокираните деца и треньора им в далечна камера на пещерата и започна в неделя в 10 часа (6 часа наше време - б.р.) и ще продължи минимум до 21 часа същия ден. По информация на властите в операцията участват 13 професионални водолази от цял свят и петимата най-добри бойни плувци на военноморските сили на Тайланд.

Водолаз загина в спасителната операция в тайландската пещера

Водолаз загина в спасителната операция в тайландската пещера

Децата могат да останат дълго, има ограничен период от време, пещерата може да се наводни, коментира командващият спасителната операция

В неделя рано сутринта ръководството на спасителната операция нареди да се изчисти територията близо до пещерата и да се премести пресцентърът, който работи там в недалечния комплекс на административните сгради на резервата, където се намира пещерата.

Треньорът на бедстващите тайландски момчета се извини на родителите

Треньорът на бедстващите тайландски момчета се извини на родителите

Вероятно ще му бъдат отправени обвинения

В същото време родителите и роднините на децата, намиращи се в пещерата, се събраха на входа за специалния брифинг, където им бе представен планът на евакуационната операция.

Илън Мъск праща екип инженери на помощ в Тайланд

Илън Мъск праща екип инженери на помощ в Тайланд

Включват се в спасителната операция на 12-те момчета и техния треньор

В началото на операцията полицията и военните маркираха и забраниха 200-метровата зона за всички, които не са пряко ангажирани в непосредствената евакуационна операция.