Роднини на 55 от жертвите при свалянето на малайзийския "Боинг" в Донбас подадоха иск срещу Русия в Европейския съд по правата на човека, съобщи Дойче веле.

В иска си семействата посочват, че Русия е виновна за свалянето на самолета от полет MH17 и освен това е възпрепятствала разследването.

Адвокатът Вейру Мева заяви от името на жалбоподателите, че Москва е отказала да предаде на международната експертна група важна информация за разследването, а вместо това е предоставила неверни данни.

Засега не е ясно дали жалбоподателите ще искат компенсации за загиналите си близки.

Това е вторият иск срещу Москва заради свалянето на MH17.

През май 2016 г. роднини на 16 жертви от Австралия, Нова Зеландия и Малайзия внесоха иск срещу Русия в Европейския съд по правата на човека. Тогава 33-ма ищци поискаха компенсации за общата сума от 330 милиона долара. През месец юни 2017 г. към иска се присъединиха още 238 души от Холандия, близки на 111 от жертвите.

САЩ: Време е Русия да спре да лъже за свалянето на MH17

САЩ: Време е Русия да спре да лъже за свалянето на MH17

Напомня се, че ракетата, поразила самолета, е от руска военна част, базирана в Курск…

На 24 май международната разследваща група представи доклад за гибелта на MH17. Следователите съобщиха, че самолетът е свален от зенитно-ракетен комплекс "Бук", принадлежащ на руската 53-та зенитна ракетна бригада, разположена край Курск.

Руското министерство на отбраната нееднократно отрича и се опита да прехвърли вината на украинската страна.

Идентифицираха руска ракета за сваления самолет MH17 в Украйна

Идентифицираха руска ракета за сваления самолет MH17 в Украйна

Ръководеният от холандци екип съобщава, че ракетата е дошла от установка, базирана в Западна Русия