Военни части от руски наемници тайно се прехвърлят в Сирия с граждански самолети, за да воюват в подкрепа на режима на Башар Асад, предаде агенция "Ройтерс".

Облечени в камуфлажни и спортни дрехи, войниците се качват на самолети на частната сирийска авиокомпания "Cham Wings", излитащи от летище "Платов", на 30 км от Ростов на Дон.

Според разследването на "Ройтерс", за 14 месеца - започвайки от 5 януари 2017 г., са извършени 51 полета на "Cham Wings" от Дамаска и Латакия до Ростов и обратно.

Те пристигат на руското летище предимно нощем и излитат за обратен полет рано сутринта, когато почти няма други пътници.

Полетите и тяхното разписание не се обявяват от летището, но информация за тях се появява в онлайн базите за проследяване на полети.

Припомняме, властите в Москва многократно отричаха наличието на руски наемници в Сирия, участващи в наземни операции, въпреки данните за десетки (според някои източници стотици) загинали руснаци в сраженията.

Оцелял руски наемник разказа за разгрома в Сирия

Оцелял руски наемник разказа за разгрома в Сирия

В Youtube е публикуван запис...

В един от случаите журналисти са видели на летището около сто мъже, вероятно наемници от частна военна компания, които са се регистрирали за полет до Сирия с Airbus A320. Със същия самолет от Сирия са пристигнали 30 души със загар по лицата. Повечето от тях са били облечени в "пустинен камуфлаж".

Самолетите, използвани за тези полети, по-рано са били собственост на европейски и американски компании, но са били продадени в Близкия изток "чрез мрежа от посредници и офшорни компании", гласи разследването.

Ранените в Сирия руснаци са в руски военни болници, Кремъл „не знае“

Ранените в Сирия руснаци са в руски военни болници, Кремъл „не знае“

Много са тежко пострадалите…

В мрежата са участвали компаниите "Хорс" и "Дарт", свързани с бившия съветски морски пехотинец Сергей Томчани, живеещ в Киев. Двете фирми са регистрирани в Украйна. През последните 7 години те са купили или взели на лизинг 84 поддържани самолета Airbus и Boeing. Най-малко 40 от тях са се озовали в Ирак, Иран или Сирия.

Схемата за доставка на самолети в Близкия Изток показва пробив в санкциите на САЩ срещу Асад.