Армейски части на САЩ се подготвят за потенциално разполагане в Европа, където се очаква да бъдат натоварени със задачата да възпират руската агресия в региона на Черно море, съобщават Stars and Stripes и румънската медия "Универсул".

Елементи от 1-ва бригадна бойна група на 101-ва въздушнодесантна дивизия и щабът на 10-та планинска дивизия се подготвят за мисията, се казва в изявление на армията.

"Подготовката за това потенциално разгръщане осигурява гъвкавост за преоценка на условията и реагиране на динамична среда за сигурност", се казва в изявлението на армията.

Президентът на Румъния иска повече войски на НАТО на Източния фланг на Алианса

Президентът на Румъния иска повече войски на НАТО на Източния фланг на Алианса

Сегашните бойни групи ще станат бригади

Армията каза, че този ход не променя нивата на силите, а по-скоро има за цел да гарантира, че силите са разположени така, че да осигурят "стабилна възпираща и отбранителна позиция заедно с нашите съюзници в целия европейски континент".

Изявлението на армията не уточнява къде отиват частите, но военен служител каза на Stars and Stripes, че се очаква войниците да попълнят щаба на 101-ва въздушнодесантна дивизия и бригада, разположена в Румъния от лятото. Въпреки това военните могат да коригират къде отиват тези сили въз основа на условията за сигурност през следващите седмици и месеци.

НАТО тества ПВО отбрана в Румъния

НАТО тества ПВО отбрана в Румъния

Пълномащабна защита срещу крилати ракети, самолети, дронове, тактически балистични ракети и с участието на съюзнически самолети, самолетоносач и кораби

Част от 101-ви бяха изпратени в Румъния през юни и действат предимно от авиобазата Михаил Когълничану, която служи като център за армията в Черноморския регион.

По време на престоя си в Румъния и други места в Европа, 101-ви са получили задачата да наблюдават събитията в Украйна за потенциално разпространение на агресия към съюзническите страни, като същевременно включват уроци от войната в начина, по който се обучават американските сухопътни сили.

"Съединените щати ще продължат да коригират позицията си според нуждите в отговор на динамичната среда за сигурност", се казва в изявлението на армията.

С разузнавателни самолети в Румъния НАТО ще следи ходовете на Русия

С разузнавателни самолети в Румъния НАТО ще следи ходовете на Русия

Те ще бъдат преместени от военна база в Германия