Румъния смята, че е необходимо да се ускори стратегията на НАТО, което предполага увеличаване на присъствието на силите на Aлианса на източния фланг.

Това съобщи румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от АП.

Лидерите на НАТО одобриха новата стратегическа концепция на Алианса до 2030 г. на среща на върха в Мадрид в края на юни. Според тези планове източният фланг на Алианса ще бъде увеличен до 300 000 души с висока степен на готовност. Съобщава се, че съществуващите бойни групи ще бъдат преоборудвани до ниво бригада, където и когато е необходимо.

Йоханис: Засилване на НАТО в Румъния, Черно море, по целия източен фланг е стратегическа цел

Йоханис: Засилване на НАТО в Румъния, Черно море, по целия източен фланг е стратегическа цел

Ускоряване на трансформацията на НАТО към по-опасна стратегическа реалност

Йоханис благодари на Столтенберг за усилията му да координира модернизацията на НАТО и говори за необходимостта от по-силни възпиращи сили на източния фланг.

"Изпълнението на Стратегическата концепция ще доведе до по-голяма роля на нашия съюз, от който зависи не само сигурността на евроатлантическата зона, но и стабилността на международния ред", добави румънският президент.

НАТО увеличава присъствието си в Румъния

НАТО увеличава присъствието си в Румъния

Повишава се ефективността на отбраната на източния фланг на Алианса

По-рано беше съобщено, че укрепването на силите на НАТО в източната част на страната ще се осъществи през 2023 г. Освен това Aлиансът планира да разположи оръжия и оборудване на предни позиции, за да може да реагира по-бързо в случай на такава необходимост.

Президентът на САЩ Джо Байдън вече обяви значително засилване на военното присъствие на САЩ в Европа.