Русия възнамерява да внесе материали в Съвета за сигурност на ООН за провеждане на разследване на военни биологични дейности в Украйна. Това обяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

По негови думи Москва е призовала за обсъждане на американските биолаборатории в Украйна.

Вече сме натрупали значително количество материал, директно сочещ нарушение от страна на САЩ на Конвенцията за забрана на биологични и токсични оръжия (КБТО), подчерта той и допълни, че събирането и анализът им продължават.

Русия има доказателства, че САЩ разработват биологично оръжие в Украйна

Русия има доказателства, че САЩ разработват биологично оръжие в Украйна

Проектът U-Pi-2 бил одобрен от Пентагона

"Като се има предвид, че САЩ отказват всякаква конструктивна дискусия по тази тема, ние планираме да използваме механизмите, предвидени по член 5 и 6 от КБТО (те предвиждат възможността за представяне на доказателства в Съвета за сигурност на ООН за започване на разследване - бел.ред.)", посочи Небезня.

Той изтъкна, че веднага след като приключи събирането на материалите, руската страна ще ги внесе в Съвета за разследване.

Надяваме се, че това ще направи възможно трайното спиране на военни биологични дейности, които застрашават международния мир и сигурност, а на извършителите ще бъде потърсена отговорност, подчерта Небезня.

Пропаганден трик ли са твърденията на Русия за украинско биологично оръжие?

Пропаганден трик ли са твърденията на Русия за украинско биологично оръжие?

След нахлуването в Украйна Русия твърди, че Киев разработва биологични оръжия с подкрепата на САЩ и Германия