Двустранните отношения между Руската федерация и САЩ едва ли ще се променят драстично, ако демократът Джоузеф Байдън стане президент. Това съобщи в неделя говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за телевизионния канал "Звезда".

"За съжаление, от промяната не виждаме нищо по отношение на подобряването на двустранните отношения. Няма кардинални прогнози за промяната на обстановката," тя каза.

Според Захарова външната политика на САЩ спрямо Русия все още е насочена към нейното ограничаване. В същото време, с пристигането на нов лидер, промените ще засегнат пряко вътрешните проблеми, каза тя.

Дипломатът отбеляза, че руската страна се интересува не от човека, който в крайна сметка ще стане президент на САЩ, а от развитието на двустранното сътрудничество.

"Честно казано, не личностите ни интересуват. Имаме свой президент. Интересуваме се от руско-американските отношения, интересуваме се от двустранно сътрудничество по глобални въпроси", обясни тя.

Припомняме, че по-рано руският президент Владимир Путин заяви, че не се е ръководил от скрити мотиви, когато е отказал да поздрави Джо Байдън за прогнозираната му президентска победа на фона на отказа на Доналд Тръмп да отстъпи.

WP: Байдън трябва да парира тайната война на Путин срещу САЩ – Тръмп не го направи

WP: Байдън трябва да парира тайната война на Путин срещу САЩ – Тръмп не го направи

Множество инциденти от 2016 г...

"Не че харесваме или не харесваме някого - ние просто чакаме края на тази вътрешнополитическа конфронтация", каза Путин, добавяйки, че има равно уважение както към Тръмп, така и към Байдън.

"Ще работим с всеки човек, който притежава доверието на американския народ. Но на когото се дава това доверие - то трябва да бъде посочено или чрез политическа конвенция, когато една от партиите признае победата на другата, или крайните резултати от изборите трябва да бъдат обобщени по легитимен, легален начин ", подчерта руският президент.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков многократно подчерта, че Москва е готова да работи с всеки президент, избран от американски избиратели, за да намери начини за нормализиране на руско-американските отношения.

На 14 декември избирателната колегия в САЩ трябва да проведе свой собствен вот, според резултатите от който официално се определя нов държавен глава.

Путин разкри защо още не е поздравил Байдън

Путин разкри защо още не е поздравил Байдън

Руският президент уверява, че ще работи с всеки човек, спечелил доверието на американския народ

До 23 декември резултатите от гласуването в колегиума трябва да бъдат получени от председателя на Сената. На 6 януари те трябва да бъдат одобрени на съвместно заседание на двете камари на Конгреса. На 20 януари ще се състои церемонията по встъпването в длъжност на американския президент.