Кампанията за ваксинация срещу коронавирус в Русия може да приключи до зимата на тази година, до този период населението може да е формирало необходимото ниво на колективен имунитет, но проблемът с COVID-19 няма да отстъпи в близко бъдеще, коментира пред ТАСС Андрей Исаев, основател и генерален директор на Научния център за молекулярно генетични изследвания DNKOM.

"Мисля, че кампанията за ваксинация в Русия трябва да приключи до зимата. Съдейки по данните, които виждаме, вече имаме доста високо ниво на колективен имунитет. Но този показател е нестабилен. Коронавирусът мутира и имунитетът, включително чрез ваксинация може да не е от значение за нови щамове."

Русия ваксинира 40 млн. руснаци и е доволна, че одобрението към ваксините нараства

Русия ваксинира 40 млн. руснаци и е доволна, че одобрението към ваксините нараства

Властите искат да ваксинират 80% до ноември, а ваксинираните ще имат повече свобода

"В допълнение, без реваксинация, нивото на защита пада. Следователно все още не можем да победим пандемията, така че коронавирусът да изчезне, както се случи с едрата шарка ", каза той.

Исаев също така предполага, че в бъдеще коронавирусът ще мутира по непредсказуем начин и ще избягва антитела, които са се образували след взаимодействие с предишни видове щамове.

"Засега не можем да кажем дали новите щамове ще бъдат повече или по -малко патогенни. Историята е видяла развитието на събитията според двата сценария."

Русия очаква ваксинацията да намали заболеваемостта от COVID

Русия очаква ваксинацията да намали заболеваемостта от COVID

При условие че продължават активната ваксинация и спазването на превантивните мерки

"Досега можем да направим един извод: историята с COVID няма да приключи нито през 2021 г., нито през 2022. Проблемът може да бъде решен с конкретни лекарства или ваксини - може би някои видове генетична терапия. Но засега този въпрос остава отворен".

Според последните данни на министъра на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко, около 41 милиона души в Русия са преминали пълен курс на ваксинация срещу коронавирус, повече от 47 милиона са получили една доза.

В Русия препоръчват ваксинация, защото Covid намалява шансовете за забременяване

В Русия препоръчват ваксинация, защото Covid намалява шансовете за забременяване

Covid може да предизвика проблеми и при мъжете