Русия е упълномощила своето министерство на отбраната да отвори офис в Сърбия, показва правителствен документ, докато Москва настоява за разширяване на военните връзки с традиционния си балкански съюзник, дори когато Белград се стреми да се присъедини към Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Миналия месец Сърбия спря военните учения с чуждестранни войски за шест месеца, позовавайки се на натиск от ЕС да се оттегли от съвместни учения с Русия и Беларус.

В заповедта на руското правителство от 15 октомври и подписана от премиера Михаил Мишустин се казва, че ръководителят на предложената служба ще съдейства за разрешаване на военни и технически въпроси по отношение на руско-сръбското сътрудничество.

Веднъж подписано от двете страни, споразумението ще даде на руския служител в Сърбия правото да посещава сръбски дивизии, които използват руско оръжие и военно оборудване, при условие че са били получени предварителни уведомления и съгласие.

В кратко изявление по-късно във вторник министерството на отбраната на Сърбия заяви, че вече е започнала "правна процедура, предшестваща сключването на споразумението".

През последните години Сърбия, чиято армия използва предимно съветски оръжейни технологии, се е снабдила с изтребители МиГ-29, както и хеликоптери Ми-35, танкове Т-72 и бронетранспортьори от Русия.

На 10 октомври, показвайки обновената си военна мощ, армията на Сърбия организира голямо учение, демонстриращо бойна употреба на руско оръжие, включително зенитната система "Панцир". Армията също така показа бойни безпилотни самолети, наскоро придобити от Китай.

Сърбия е в деликатен баланс между амбицията си да се присъедини към ЕС и традиционните връзки с Русия и Китай, които подкрепят отказа й да признае независимостта на бившата си южна провинция Косово.

Междувременно Русия се бори да задържи православните християни в славянска Сърбия в своята сфера на геополитическо влияние, като откриването на офис на министерството на отбраната е сигнал за намерението на Москва.

Помпео обещава САЩ да се ангажират с влиянието на Русия и Китай на Балканите

Помпео обещава САЩ да се ангажират с влиянието на Русия и Китай на Балканите

Вашингтон се стреми регионът да остане свързан със Запада