Русия е близо до завършването на първия си военен кораб, напълно оборудван със стелт технологии, съобщава РИА Новости, цитирана от медии в Британия.

Корветата Меркурий, известна като Проект 20386 се очаква да бъде доставена на руския флот най-скоро следващата година, съобщават двама източници от корабостроителната индустрия.

Корабостроителите на страната преди това са използвали стелт технология, като поглъщащо радарно покритие, но се очаква Меркурий да бъде първият изцяло стелт кораб в Русия, със специална форма, за да се сведат до минимум изпъкналостите и вдлъбнатините на корпуса.

През последното десетилетие Русия инвестира много в обширна програма за превъоръжаване, която да замени оръжията от съветската епоха.

Дипломация на канонерките - Британски самолетоносач с послание към Китай

Дипломация на канонерките - Британски самолетоносач с послание към Китай

Великобритания е готова отново да бъде глобална и да защити западните интереси с ЕС, НАТО и Столтенберг срещу Русия и Китай

Усилията за реконструкция на военните обаче са засегнати от санкциите на Запада, наложени на Русия за анексирането на Крим през 2014 г. и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна.

Новият военен кораб ще бъде въоръжен с крилати ракети, ПВО ракети и артилерия. Той ще има и противоподводни способности.

Преди анексията на Крим руският флот бе готов да се откаже изграждането на изцяло стелт военен кораб.

През 2013 г. вестник "Известия" цитира високопоставен военен източник, според който корабът би бил твърде скъп - до 200 милиона евро и снабден с "прекомерно" въоръжение, като крилатите ракети "Калибър".

През април руският "Военен преглед" публикува остра статия за Меркурий, като посочи съобщени пропуски в дизайна, като липсата на необходимото оборудване за поддържане на модерното оръжие на кораба.

НАТО с мисия против авторитарния отпор на Русия и Китай срещу международния ред

НАТО с мисия против авторитарния отпор на Русия и Китай срещу международния ред

Столтенберг: Трябват големи амбиции, предизвикателствата за сигурността ни са големи

Съобщението за кораба е на фона на нарастващите опасения за засилване на военното сътрудничество между Москва и Пекин.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, предупреди за постоянна заплаха от страна на двете страни към "установения ред основан на правила".

"Русия и Китай си сътрудничат все повече, както на политическо, така и на военно ниво", каза той в интервю за италианския вестник "Ла Република". "Това е ново измерение и сериозно предизвикателство за НАТО."

През последните години Русия е нетърпелива да насърчи военните си отношения с Китай, тъй като отношенията на Москва със САЩ достигнаха най-ниско ниво след Студената война.

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Америка се завръща - Да обединим съюзниците и да се борим с автокрацията и COVID-19