Русия обяви, че близо 2000 чуждестранни наемници са били убити в Украйна от началото на военната й операция, съобщава "Франс прес".

Руското министерство на отбраната заяви, че общо 6 956 "наемници и оръжейни специалисти" от 64 държави са пристигнали в Украйна от началото на конфликта, като от тях "1 956 вече са унищожени". Други 1779 пък са напуснали страната.

В изявлението на ведомството се уточнява, че Полша е "абсолютен лидер" сред европейските страни по брой бойци, изпратени в Украйна, следвана от Румъния и Великобритания.

Сред т.нар. "наемници" има също бойци от Канада, Съединените щати и Грузия.

Западът е възмутен от смъртните присъди за чуждестранните бойци в Украйна
Обновена

Западът е възмутен от смъртните присъди за чуждестранните бойци в Украйна

Още един британец очаква съдебен процес

Министерството обаче твърди, че броят на чуждестранните бойци намалява и много от тях напускат Украйна "на фона на нарастващия брой военни провали на режима в Киев и огромните ежедневни загуби на жива сила и оборудване".

През април европейски служител съобщи, че до 20 000 наемници от руската частна военна групировка "Вагнер", както и такива от Сирия и Либия се бият на страната на руските сили в Украйна.

По-рано този месец съдът в контролираната от Русия Източна Украйна осъди на смърт двама британци - Ейдън Аслин и Шон Пинър, както и мароканеца Брахим Саадун за това, че са действали като наемници и са се опитвали да свалят правителството.

Над 20 000 чужденци искат да се бият за Украйна

Над 20 000 чужденци искат да се бият за Украйна

Кулеба заяви, че доброволци от 52 държави