Руското министерство на отбраната затваря Керченския проток, който свързва Черно и Азовско море, за военни кораби и нетърговски плавателни съдове на други държави, от следващата седмица до октомври 2021 г., съобщават украински медии.

Този ход е на фона на нарастващото напрежение в региона, като страните от Г7 настояват Русия да прекрати провокациите и да деескалира напрежението с Украйна.

По-рано тази седмица Русия предупреди САЩ да стоят настрана от района "за тяхно добро", след като администрацията на Байдън заяви, че ще изпрати два кораба в Черно море.

Военноморските сили на Украйна без предупреждение започнаха учения в Черно море, а Русия обяви прехвърляне на кораби от Каспийско към Черно море, като преди това обвини НАТО в нарастваща активност в Украйна и в Черно море.

В Украйна призовават да се организира на Русия "нов Пърл Харбър"

В Украйна призовават да се организира на Русия "нов Пърл Харбър"

Предлагат и да се взриви Керченския мост

След това бе съобщено, че администрацията на Байдън е изтеглила двата кораба от Черно море, след като се засилиха боевете между Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти.

В резултат на последния ход на Русия на всички украински нетърговски и военни кораби ще бъде забранено да преминават през Керченския проток за шест месеца.

Този ход може ефективно да блокира украинските пристанища Мариупол и Бердянск и пречи на корабите да достигнат двата града, за да осигурят подкрепа.

"Русия засили ескалацията си в морето", се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна. "Поведението на руската страна показва липса на намерение да откаже се да продължи агресията срещу Украйна с помощта на военни и хибридни методи."

Русия прехвърля 10 кораба на ВМС от Каспийско в Черно море

Русия прехвърля 10 кораба на ВМС от Каспийско в Черно море

Започва проверка за бойна готовност на своите сили

"Подобни действия на Руската федерация са поредният опит в нарушение на нормите и принципите на международното право да узурпира суверенните права на Украйна като крайбрежна държава, тъй като именно Украйна има право да регулира корабоплаването в тези води на Черно море", се казва в изявление на украинското външно министерство.

"Освен това тази стъпка е грубо нарушение на правото на свобода на корабоплаването, гарантирано от Конвенцията на ООН по морско право. Според Конвенцията Руската федерация не трябва да възпрепятства или да пречи на транзитното преминаване през международния проток до пристанищата в Азовско море", се казва в изявлението.

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

Има средна вероятност от инвазия на Русия в Украйна следващите седмици