Руски ботове са наводнили Twitter с дезинформация след стрелбата във Флорида, съобщава в. "The New York Times".

Около час, след като беше съобщено за трагичния инцидент в училище в Паркленд през миналата седмица, в социалната мрежа са публикувани множество съобщения с хаштагове #guncontrolnow, #Parklandshooting, #gunreformnow.

В часовете преди трагедията същите акаунти са публикували туитове по темата за разследването на руската намеса в американските избори.

Посочва се, че характерно поведение за ботовете е тенденциозната реакция на "горещи новини", както и концентрирането върху теми, по които има оживени дебати в американското общество. В момента такава чувствителна тема е свободното притежаване на оръжие.

При всяко трагично събитие ботовете се използват за разпространяване на подстрекателски послания. Според експерти от компанията New Konowledge, която следи разпространяването на дезинформация в интернет, тези постинги са част от пропагандната кампания на Москва.

Дезинформацията се тиражира под различни форми: конспиративни видеоматериали в Youtube, марионетни тематични групи във Facebook, армии от ботове, които наводняват всяка тема или дискусия в Twitter.

Руски ботове са генерирали 470 000 ретуита на Тръмп за 66 дни

Руски ботове са генерирали 470 000 ретуита на Тръмп за 66 дни

Общо са публикували 2.12 млн. съобщения...

Междувременно в Германия експерти от Съюза за защита на демокрацията и фонда "Маршал" създадоха сайт за проследяване на руски ботове, както и на стотици реални акаунти. Специалистите са установили, че подозрителните профили публикуват манипулативни съобщения едновременно с известни руски източници, разпространяващи пропаганда.

Фактът, че стотици профили генерират за кратко време голямо количество постинги с идентично съдържание издава мрежите от ботове. Точно такъв е случаят с дезинформационната кампания след стрелбата във Флорида.