Идеята за изпращане на войски на територията на Западна Украйна присъства в съзнанието на полското ръководство, но не е финализирана. Това заяви в петък руският посланик в Полша Сергей Андреев, съобщава ТАСС.

"Мисля, че такива мисли витаят, така да се каже, но що се отнася до реалното им, конкретно изпълнение, тук, мисля, нищо не е добре обмислено, още по-малко решено", каза той, отговаряйки на въпрос за възможността за полски войски в западните райони на Украйна под предлог, че ги защитават.

Руският посланик в Полша подчертава, че официална Варшава отрича плановете за изпращане на войски в Украйна и се свежда до подкрепа за нейната териториална цялост.

Дмитрий Песков загрижен за териториалната цялост на Украйна откъм Полша

Дмитрий Песков загрижен за териториалната цялост на Украйна откъм Полша

Операцията на Кремъл върви по план

Според него е известно предложението, внесено от председателя на управляващата партия в страната "Право и справедливост" Ярослав Качински "за провеждане на мироопазваща операция в Украйна или във формат НАТО, или някакъв друг". "След като тази идея не беше подкрепена нито от американците, нито от НАТО, полската страна, полските власти не я отказаха, казаха, че ще продължат да работят по нея, но засега тя не е получила никакво развитие", каза Андреев. .

На 28 април директорът на Руската служба за външно разузнаване СВР Сергей Наришкин заяви, че Вашингтон и Варшава, според информацията, получена от СВР, работят по планове за установяване на строг военно-политически контрол на Полша над нейните "исторически владения" в Украйна.

Първият етап на "обединението" трябва да бъде навлизането на полски войски в западните райони на Украйна под лозунга за тяхната защита. Планира се т. нар. мироопазващ контингент да бъде разположен в онези части на Украйна, където заплахата от пряк сблъсък с руските въоръжени сили е минимална.

Ден по-рано заместник-председателят на Съвета за сигурност (СБ) на Руската федерация Дмитрий Медведев изрази мнението, че Полша "пробва почвата" за действителното анексиране на територията на Западна Украйна.

Русия шокирана от обвинения на Полша, че Путин е по-опасен от Хитлер

Русия шокирана от обвинения на Полша, че Путин е по-опасен от Хитлер

Омразата към руснаците като метастаза заразила полското общество