Московски съд осъди известния руски филмов и театрален режисьор Кирил Серебренников по обвинения в разхищаване на държавни средства, информира АФП.

Случаят се разглежда като тест за артистичната свобода в Русия.

Тригодишният случай, при който Серебренников е обвинен в кражба на 2 милиона долара, е към края си, въпреки че миналата година беше близо да бъде прекратен и стотици културни дейци в Русия и чужбина се обявиха в подкрепа на режисьора.

Съдията постанови, че 50-годишният Серебренников и други подсъдими са виновни в злоупотреба с държавни средства, свързани с финансирането на театралния проект "Платформа", който според мнозина е открил пътя към други проекти в Русия.

Серебренников, Юрий Итин и Константин Малобродски "са извършили действия директно за лично обогатяване" и са действали като група за подвеждане на служители на културното министерство, обяви съдията.

Четвъртият подсъдим е София Апфелбаум, която според съдията не е знаела за измамата.

Тази седмица прокуратурата поиска 6 г. затвор за Серебренников. 

Серебренников, който ръководи театралния център "Гогол" , беше арестуван през 2017 г., но миналата година случаят срещу него зацикли, след като съдията го върна на прокуратурата заради пропуски. Впоследствие бе рестартиран при нов съдия и в обвинителния акт беше променено, че измамата е в размер на 129 милиона рубли, а не на 133 милиона рубли.

Режисьорът беше освободен за няколко дни от затвора и поставен под домашен арест. Впоследствие му бе позволено да се върне на работа, като мнозина смятаха, че случаят ще бъде прекратен.

Но днес съдията подкрепи прокуратурата, че Серебренников е откраднал държавни пари, които са били предназначени за проекта "Платформа", управляван от него между 2011 и 2014 г.

Обвиняемите твърдят, че са невинни.

По-късно стана ясно, че обвиняемите получават условни присъди. Също така те са глобени и им се забранява да заемат държавни длъжности.

Серебренников е осъден условно на 3 г. затвор. Наложена му е глоба от 800 000 рубли.