Днес съдът в Лондон ще разгледа въпроса за екстрадирането на основателя на сайта Wikileaks Джулиан Асандж в САЩ, съобщи Би Би Си.

Вчера Лондонският кралски съд постанови 50 седмици затвор за Асандж. Той беше признат за виновен, че е нарушил съдебното разпореждане, благодарение на което преди седем години е бил освободен под гаранция. Това му позволи да се укрие в посолството на Еквадор в британската столица, което е нарушение на условията на гаранцията.

При произнасянето на присъдата съдията отбеляза, че е "много важно никой да не бъде над закона".

Лишеният от убежище Асандж е в затвора „Белмарш“

Лишеният от убежище Асандж е в затвора „Белмарш“

Еквадор го лиши от убежище, САЩ му повдигнаха обвинение…

В САЩ Асанж е застрашен от 5 години затвор по обвинение, че е съдействал на Брадли/Челси Манинг да похити секретна информация от компютри на Пентагона, която впоследствие беше публикувана в Wikileaks. Става дума за стотици хиляди военни документи за американски операции в Ирак и Афганистан.

Припомняме, 47-годишният Асандж, беше задържан от британската полиция на 11 април, след като еквадорските власти го лишиха от предоставеното политическо убежище и той трябваше да напусне посолството на латиноамериканската страна.

Срещу Асандж, който е австралиец по произход, беше повдигнато обвинение и в Швеция - за изнасилване. Шведската прокуратура прекрати разследването през месец май 2017 г., но сега има вероятност делото да бъде възобновено.