Сърбия се оплака от невиждан натиск от страна на САЩ, информира местният сайт b92.

Военният министър на Сърбия Александър Вулин коментира думите на заместника на държавния секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Ий, който призова Белград да направи стратегически избор.

САЩ към Сърбия: Не можете да стоите на два стола

САЩ към Сърбия: Не можете да стоите на два стола

Важно е страната да направи стратегически избор

Според Вулин изявленията на американския представител са "най-тежкият обществен и много недипломатичен натиск върху нашата страна досега".

Хойт Брайън Ий говори по време на участието си на XVII-ия Сръбски икономически форум.

Вулин поясни, че коментарите на американския дипломат представляват "натиск върху правото ни да решаваме независимо".

"Не знам каква ще е позицията и отговорът на президента на Сърбия (Александър) Вучич, но съм сигурен, че ще успеем да се справим с натиска, както винаги сме успявали", се казва в съобщение на военния министър, разпространено от сръбската агенция Танюг.

"Но от моя страна", продължи министърът, "мога да кажа, че тези изявления не идват от приятел и човек, който уважава Сърбия, който уважава нашета политика, който уважава нашето право да решаваме".

"Сърбия сама ще си решава, без значение колко големи са тези, които мислят, че могат да решават вместо нас", заключи Вулин.

По-рано Ий заяви, че страната му "не разбира" защо руски персонал за хуманитарно подпомагане в руско-сръбски хуманитарен център в Ниш трябва да получава дипломатически имунитет.

Той поясни, че това "не е норма в международната общност".