Френският кандидат за президент Никола Саркози обяви, че ще предложи на Великобритания възможност да отмени вота си за “Брекзит” чрез предоговаряне на нов договор с ЕС заедно с Германия, ако спечели изборите през 2017 година, цитиран от „Фейненшъл таймс”.

Саркози изтъкна, че новият договор ще се фокусира върху реформиране на Шенгенската зона, ограничаване прерогативите на Европейската комисия до дузина, по-голяма интеграция на еврозоната и прекратяване на преговорите за еврочленство с Турция.

Бившият държавен глава на Франция подчерта, че ако бъде преизбран, той ще посети Великобритания с проектодокумент за нов договор на ЕС в деня, в който си осигури подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.

Бих казал на британците, вие напускате, но ние имаме нов договор на масата, така че имате възможност да гласувате отново, каза той пред бизнес лидери в Париж.

Но този път не е старата Европа, новата Европа. Искате ли да останете? Ако да, толкова по-добре. Защото не мога да приема да изгубя втората най-голяма икономика в Европа, докато преговаряме с Турция за еврочленство. Ако е не, то това е реално не. Вие сте вътре или вън, поясни той.

На 23 юни Великобритания гласува да напусне ЕС. Премиерът Тереза Мей многократно повтори, че в началото на следващата година ще бъде задвижена процедурата за напускане на съюза.

След референдума Саркози заяви, че иска нов договор на ЕС и блокиране на преговорите с Турция.

Саркози обяви своята кандидатура за президент през август.