САЩ и Канада разкритикуваха ответните санкции на Китай, информира ДПА.

В понеделник координирано САЩ, ЕС, Великобритания и Канада наложиха санкции на китайски физически и юридически лица за нарушение на правата на уйгурите в Синдзян.

Байдън протяга ръка към Русия и Китай

Байдън протяга ръка към Русия и Китай

Путин и Си Дзинпин с покани за конференция за климата

Вчера Пекин отговори с налагане на санкции на двама представители на правителствена комисия на САЩ за свободата на вероизповедание, на канадски депутат и канадска парламентарна комисия за правата на човека. Китай мотивира решението си с това, че санкциите на Запада се "основават на слухове и дезинформация".

Санкционираните няма да могат да пътуват до Китай, Хонконг и Макао, а на китайските фирми и институции им е забранено да работят с тях.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разкритикува хода.

Лондон отговори остро на Китай за санкциите му срещу британски депутати

Лондон отговори остро на Китай за санкциите му срещу британски депутати

Китай се опитва да заглуши онези, които изтъкват нарушенията на човешките права

"Опитите на Пекин да сплашва и да накара да замлъкнат тези, които говорят за правата на човека и основните свободи само ще допринесе за увеличаване на международно разследване на продължаващия геноцид и престъпления срещу човечеството в Синдзян", подчерта Блинкън.

Канадският премиер Джъстин Трюдо определи санкциите като "недопустими действия".

"Санкциите на Китай са атака по прозрачността и свободата на изразяване - ценности в сърцето на нашата демокрация", написа той в "Туитър".

По-рано тази седмица Китай наложи реципрочни санкции на Великобритания и ЕС.

Китай наложи санкции на британски политици и организации

Китай наложи санкции на британски политици и организации

В отговор на същите мерки

През последните години стотици уйгури и други малцинства разкриха, че са били задържани в концлагери в Синдзян като част от кампанията на Китай за принудителното им асимилиране. Съобщава се за изтезания и сексуално посегателство.

Повече от 1 милион души са вкарани в такива концлагери от 2017 г. Пекин твърди, че е част от мащабна програма за изкореняване на екстремизма и тероризма.