Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин са поканени на срещата на върха по климата. Белият дом възнамерява да организира форума през месец април във виртуален формат. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от АП.

"Все още не, но те знаят, че са поканени." "Но още не съм говорил с никой от тях", добави Байдън, отговаряйки на въпрос дали е поканил лидерите на Руската федерация и Китай на срещата.

Русия отсече: пресконференцията на Байдън беше "постановка"

Русия отсече: пресконференцията на Байдън беше "постановка"

Мария Захарова била шокирана от това

От Белия дом уточниха, че 40 световни лидери, включително Путин и Си Дзинпин, са поканени на срещата на върха по въпросите на климата.

"Президентът Байдън е поканил 40 световни лидери на Срещата на върха по климата, която той организира на 22 и 23 април. Виртуалната среща на върха на лидерите ще бъде излъчена на живо", се казва в изявлението на Белия дом. Той съдържа списък на поканените, в който са изброени, наред с други, имената на лидерите на Русия и Китай.

По-рано американските власти заявиха, че събитието ще бъде посветено на темата за обединяване на усилията за намаляване на вредните емисии в околната среда.

Преди месец САЩ официално се върнаха в Парижкото споразумение за климата - месец след поемането на властта от Джо Байдън, който още в първия ден от управлението си подписа заповед за прекратяване на нареждането на предшественика си. Администрацията на Тръмп обяви през 2019 г., че се оттегля от Парижкото споразумение, но заради условията по договора това влезе в сила на 4 ноември 2020 г.

Разнобой в администрацията на САЩ за санкциите срещу Русия

Разнобой в администрацията на САЩ за санкциите срещу Русия

Твърдолинейни и скептици

Отношенията между САЩ и Китай последваха също тренд на нагорещяване, както и тези с Руската федерация в последния месец.