САЩ официално излязоха от Парижкото споразумение за климата в сряда, изпълнявайки дългогодишно обещание от президента Доналд Тръмп да изтегли втория по големина производител на парникови газове в света от глобалния пакт за борба с изменението на климата, съобщава "Ройтерс".

Но резултатът от изборите в САЩ ще определи за колко време. Демократичният съперник на Тръмп Джо Байдън обеща да се присъедини отново към споразумението, ако бъде избран.

"Оттеглянето на САЩ ще остави празнина в нашия режим и глобалните усилия за постигане на целите и амбициите на Парижкото споразумение", заяви Патриша Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC).

 Парижкото споразумение за климата може да "умре", за да се възстанови икономиката

Парижкото споразумение за климата може да "умре", за да се възстанови икономиката

В Япония са съгласни, че икономиката е важна, но да не се забравят климатичните промени

САЩ все още остават страна по UNFCCC. Еспиноза заяви, че органът ще бъде "готов да помогне на САЩ във всички усилия, за да се присъедини отново към Парижкото споразумение".

За първи път Тръмп обяви намерението си да оттегли Съединените щати от пакта през юни 2017 г. с аргумента, че това ще подкопае американската икономика. Но той не беше в състояние официално да го направи досега поради изискванията на сделката.

САЩ са единствените от 197 държави, които са се оттеглят от споразумението от 2015 г. Белият дом на Обама обеща да намали емисиите на САЩ с 26-28% до 2025 г. от нивата от 2005 г. по сделката.

По принцип се очаква Байдън да увеличи тези цели, ако бъде избран. Той обеща да постигне нулеви емисии до 2050 г. в рамките на обширен план за трансформиране на икономиката от 2 трилиона долара.

С втора администрация на Тръмп се очаква емисиите в САЩ да се увеличат с повече от 30% до 2035 г. спрямо нивата от 2019 г.

Повечето учени смятат, че светът трябва рязко и бързо да намали емисиите, за да избегне най-катастрофалните последици от глобалното затопляне. Китай, Япония, Южна Корея и Европейският съюз наскоро увеличиха целите си за намаляване на въглерода.

ЕС иска диалог със САЩ след изборите за общите глобални предизвикателства

ЕС иска диалог със САЩ след изборите за общите глобални предизвикателства

Сасоли се надява на съживяване на трансатлантическото сътрудничество