Съединените щати и Канада остават загрижени от продължаващата политическа ситуация в Босна и Херцеговина, пише мисията на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОSСЕ).

Заключенията, одобрени на 10 декември от Народното събрание на Република Сръбска, са ескалационна стъпка и заплашват институциите на държавно ниво на Босна и Херцеговина и цялостната стабилност.

Призоваваме всички лидери да се откажат от реторика и действия за раздор. Призоваваме всички лидери незабавно да възобновят фокуса си върху функционалното управление.

Босненските сърби гласуват за оттегляне от централните институции в Босна

Босненските сърби гласуват за оттегляне от централните институции в Босна

Бошняшките официални лица призовават САЩ и ЕС да предприемат мерки

Ние твърдо вярваме, че всеки опит за отмяна на 26 години мир и напредък чрез оттегляне от институциите на държавно ниво и създаване на паралелни институции заплашва да подкопае Дейтънското мирно споразумение, рискува регионална нестабилност и създава трудности за гражданите, които търсят мир и просперитет.

Присъединяваме се към нашите партньори от Обединеното кралство, Германия, Франция, Италия и Европейския съюз, за ​​да изразим загрижеността си относно тази ескалационна мярка и да призовем за спешно възобновяване на диалога.

Ние сме ангажирани с конструктивен диалог с всички лидери в Босна и Херцеговина, за да сложим край на политическата криза, да се върнем към важната работа по управлението и да продължим реформите, необходими за стабилност и просперитет.

Съединените щати и Канада недвусмислено подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина, както и просперитета на Република Сръбска, на Федерация Босна и Херцеговина и на окръг Бръчко в рамките на една Босна и Херцеговина.

Среща в Лондон на дипломати от Балканите заради Босна и Херцеговина

Среща в Лондон на дипломати от Балканите заради Босна и Херцеговина

Регионът е изправен пред сериозна криза