Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди, че САЩ искат да разделят Сирия и да създадат квазидържава като част от интересите им, съобщават местни медии.

Според топ дипломата на Русия влиянието на Запада и моделите, които се опитва да наложи в региона, водят до подкопаване на баланса и предизвикват конфликт в Близкия изток.

САЩ могат да поискат от европейците да изпратят войници в Сирия

САЩ могат да поискат от европейците да изпратят войници в Сирия

Греъм "благодари на Русия", като отбеляза, че Москва прави НАТО по-силно

"Методите за геополитическо инженерство, опитите за налагане на чужди модели на развитие и ценности на хората в Близкия изток и Северна Африка, особено чрез използване на сила, водят до отслабване или рухване на държави и безпрецедентно надигане на международния тероризъм в редица държави", подчерта Сергей Лавров.

Дипломатът поясни, че Москва многократно е призовавала за мирни усилия чрез политически диалог и в съответствие с международното право. По думите му решението на САЩ да се изтеглят от Сирия ще даде възможност за положителна атмосфера за уреждане на конфликта.

САЩ, под предлог, че съвместно с кюрдски въоръжени формирования се борят срещу джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), се опитват да създадат квазидържава на източния бряг на река Ефрат, алармира Лавров.

Ердоган поиска помощ от Путин след изтеглянето на САЩ от Сирия

Ердоган поиска помощ от Путин след изтеглянето на САЩ от Сирия

Ердоган, Путин и иранският президент Хасан Рохани обсъждат Сирия

Той коментира информацията, че сирийските кюрди са поискали от Европа да създаде международни сили в североизточната част на страната, докато Вашингтон не желае сирийското правителство да поеме контрол над територията.

По думите му ситуацията в Североизточна Сирия е създадена в резултат на незаконния престой на САЩ.

Лавров: Чуждата политика в Близкия изток доведе до срив на баланса

Лавров: Чуждата политика в Близкия изток доведе до срив на баланса

От ситуацията там зависят не само местните държави, но и международната сигурност