Консултативна група към Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ в петък гласува единодушно за разрешаването на хората с нарушена имунна система да получават допълнителни дози ваксини срещу COVID-19 от Pfizer и Moderna. Директорът Рошел Валенски трябва да даде окончателна регистрация, предаде "Ройтерс".

CDC заяви, че тези, които търсят т.нар. бустер, няма да се нуждаят от рецепта или друго доказателство от медицинско лице, че са имунокомпрометирани.

Хората, отговарящи на условията за трета доза, трябва да изчакат поне 28 дни след втората. Остава неясно дали и кога може да се препоръча трета доза за всички американци.

Припомняме, че в началото на август стана ясно, че за да преборят новата вълната, САЩ планират поставяне на трета доза ваксина на хората с компрометирана имунна система, съобщи тогава главният експерт по инфекциозни болести на страната д-р Антъни Фаучи.

Pfizer: Може да е необходима и трета доза от COVID ваксината

Pfizer: Може да е необходима и трета доза от COVID ваксината

Ежегодна имунизация също не се изключва

Става дума предимно за възрастните хора, които са 2,7% от популацията, но представляват 44% от новите случаи на коронавирус.