Турският президент Реджеп Ердоган заяви в интервю за Ройтерс, че САЩ „не трябва да подслоняват терористи” като проповедника Фетуллах Гюлен и неговите дейности трябва да бъдат забранени по света.

Гюлен, който живее в Пенсилвания от 1999 година, твърди, че няма нищо общо с опита за преврат в Турция през юли. Вашингтон обяви, че ще го екстрадира само ако Турция представи доказателства, което вбеси Анкара.

Вашингтон „няма извинение” за пазенето на Гюлен, каза още Ердоган.

"Ако САЩ са наш стратегически съюзник и партньор в НАТО (...) то те не трябва да позволяват терористи като Гюлен да ръководят организацията си", изтъкна турският лидер в интервю за осведомителната агенция, взето в кулоарите на ежегодната среща на световните лидери в ООН.

По думите му наложеното тримесечно извънредно положение в Турция може да бъде удължено, ако е необходимо.

Може да бъде удължено за три месеца или за един месец, или за повече (...) хората на Гюлен са проникнали навсякъде (...) ще продължим да ги разобличаваме и да арестуваме заговорниците (...) удължаването на извънредното положение ще подпомогне този процес”, убеден турският държавен глава.

Според него ЕС се е провалил в изпълнението на задълженията си, въпреки че Турция от десетилетия полага усилия, за да се присъедини към съюза.

Турция спазва обещанията си по отношение на присъединителния процес към ЕС (...) това е двустранен процес и ЕС трябва да изпълни обещанията си (...) Не сме завършили този процес (...) искаме ЕС да бъде честен относно този процес”, призова той.

По отношение на Сирия той смята, че ДАЕШ („Ислямска държава”) и сирийските кюрди са основната заплаха.

По думите му не може да има траен мир в Сирия, ако не бъде свален от власт сирийският лидер Башар Асад.

Бъдещето на Сирия трябва да бъде решено от сирийския народ (...) Защо този убиец (Асад) е подкрепян от някои държави”, попита той.

Асад не може да бъде част от никакъв преходен период (...) светът трябва да намери решение, което не включва Асад (...) териториалната цялост на Сирия трябва да бъде уважена от всички държави”, заключи той.