САЩ скоро могат да замразят подготовката за доставяне на многоцеливи изтребители Ф-35 на Турция, обявиха официални представители пред "Ройтерс".

Това е най-силният сигнал от Вашингтон, че Анкара не може да притежава едновременно най-модерния самолет на САЩ и руски зенитно-ракетен комплекс С-400, тъй като системата ще компрометира сигурността на изтребителя.

Пентагонът препоръча да не се доставя Ф-35 на Турция, ако закупи С-400 от Москва

Пентагонът препоръча да не се доставя Ф-35 на Турция, ако закупи С-400 от Москва

Най-добре е да не се приключва сделката с Турция

"С-400 е компютър. Ф-35 е компютър. Вие не закачате компютъра си на компютъра на противника си, и в основата си ние това правим", каза помощникът на министъра на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Катрин Уилбарджър.

Въпреки че все още не е взето решение, американски представители потвърдиха, че Вашингтон обмисля да прекрати мерките за доставка на Ф-35 на Турция.

Представител на САЩ коментира, че една от мерките, която се обсъжда от САЩ, е алтернативи на депо за двигатели в Турция. Източникът поясни, че потенциалните алтернативи най-вероятно ще бъдат някъде в Западна Европа. В турския северозападен град Ескишехир има депо за двигатели за Ф-35.

Русия подобрява стелт възможностите на Су-57, за да унищожава F-35 и F-22

Русия подобрява стелт възможностите на Су-57, за да унищожава F-35 и F-22

Американски учени обясняват, че не виждат стелт възможност в дизайна

Ако Турция бъде извадена от програмата за производство на изтребителя, това ще е най-сериозната криза в отношенията със САЩ през последните десетилетия, коментира Бюлент Алириза, директор на Турския проект към Центъра за стратегически и международни изследвания.

Противоречията на двете държави се простират отвъд Ф-35, обхващат стратегията за Сирия, санкциите срещу Иран и задържането на служител на американското консулство.

Този спор за Ф-35 реално е един симптом, а не причина за проблемите между двете държави, смята Алириза.

САЩ: Турция да избере F-35 или С-400

САЩ: Турция да избере F-35 или С-400

Анкара е изправена пред избор

Мнозина американски представители се опасяват, че Турция се отдалечава от НАТО и гледат на подобряваните отношения между Анкара и Москва с тревога.

Ако Анкара изпълни сделката с Русия, САЩ могат да наложат санкции на Турция.

Вашингтон се опитва да убеди Турция да закупи зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" вместо С-400.

Решението на Анкара да закупи руската система също може да предизвика борба в Конгреса на САЩ, който вече блокира всички големи оръжейни сделки с Анкара. Законодателите могат да подновят опитите си да въведат законодателство, което ще забрани на администрацията на Доналд Тръмп да позволи на Турция да се сдобие с Ф-35, ако получи С-400.