Пентагонът е препоръчал САЩ да не доставят многоцеливи изтребители Ф-35 на Турция, ако Анкара закупи от Москва зенитно-ракетен комплекс С-400, информира ТАСС.

Главнокомандващият на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти заяви по време на изслушване в Комисията по отбрана към Сената на САЩ, че Европейското военно командване на САЩ (EUCOM) е препоръчало да не се предават на Турция американски изтребители пето поколение Ф-35, ако Анкара закупи от Москва зенитно-ракетен комплекс С-400.

Турция не иска "Пейтриът", а руските С-400

Турция не иска "Пейтриът", а руските С-400

САЩ продължават с натиска над Ердоган

По думите му най-добре е да не се приключва сделката с Турция, тъй като не могат да се извършват бойни полети в условия, при които съюзник използва руски системи, особено системи за противовъздушна отбрана.

През ноември 2016 г. стана известно за преговорите между Турция и Руската федерация относно закупуването на С-400. Фактът за сключването на договора е потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г., в същото време Ердоган заяви, че вече е направен аванс по договора. Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи С-400 от Русия, броят на доставените комплекси не е официално определен.

Кремъл: Доставката на „Пейтриът” няма да повлияе на сделката между Анкара и Москва за С-400

Кремъл: Доставката на „Пейтриът” няма да повлияе на сделката между Анкара и Москва за С-400

Tурция няма да допусне американски специалисти до С-400

Американският помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл предупреди, че придобиването на С-400 от Турция ще доведе до прилагане на санкции срещу Анкара и качествена промяна в двустранните отношения. Освен това Съединените щати могат да откажат да доставят на Турция пето поколение на американския изтребител F-35.