Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Северна Корея трябва да спре ракетните изпитания, ако иска разговори, информират АП и АФП.

Най-добрият сигнал, който КНДР може да даде, че е готова да проведе преговори със САЩ, е, че ще прекрати ракетните изпитания, каза Тилърсън в Манила, където се провежда среща на АСЕАН.

Той подчерта основното предварително условие на САЩ за разговори с Пхенян. Тилърсън поясни, че спирането на изпитанията би било "първият и най-силен сигнал".

Но според него няма да е толкова просто КНДР да спре тестовете до няколко дни или седмици. Тилърсън добави, че не може да посочи конкретна времева рамка.

По думите му САЩ имат "други открити начини за комуникация" с КНДР, ако държавата поиска да преговаря с Вашингтон.

Американският дипломат смята, че новите санкции са "много добър резултат".

Междувременно американският лидер Доналд Тръмп и южнокорейският му колега Мун Дже-ин споделиха безпокойството си относно Северна Корея.

Белият дом съобщи, че двамата лидери са разговаряли по телефона и са обсъдили последните ракетни изпитания на изолираната държава. Те потвърждават, че Северна Корея представлява голяма и растяща директна заплаха за САЩ, Южна Корея, Япония и повечето държави по света.

Тръмп и Мун Дже-ин приветстваха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на санкции на КНДР, която беше приета единодушно от 15-те държави.

В същото време стана ясно, че Тилърсън е пропуснал вечеря с външни министри във Филипините, на която е присъствал топ дипломатът на Северна Корея.