В сряда САЩ разшириха санкциите срещу Венецуела, предаде "Ройтерс".

Те наложиха санкции на венецуелски съдия и прокурор.

Мерките са заради техните роли в процеса срещу шестима бивши ръководители на американската рафинерия Citgo, осъдени на затвор от венецуелския съд миналия месец.

В изявление на Министерството на финансите на САЩ се посочва, че са включен в черния списък съдията от Върховния съд, който е председателствал процеса срещу шестимата - Лорена Руис и прокурорът, който представлява правителството на президента Николас Мадуро по време на процеса - Рамон Антонио Торес Еспиноса.

Венецуела осъди санкциите на ЕС, обвини в слугуване на САЩ

Венецуела осъди санкциите на ЕС, обвини в слугуване на САЩ

Съветът на ЕС удължи санкциите срещу Венецуела с една година

"Несправедливото задържане и осъждане на тези шест американски лица допълнително показва как корупцията и злоупотребата с власт са дълбоко залегнали в институциите на Венецуела", заяви министърът на финансите Стивън Мнучин. "Съединените щати остават ангажирани да защитават своите граждани и да се насочват към онези, които допринасят за узурпирането на властта на незаконния режим на Мадуро във Венецуела", добави той.

През ноември венецуелски съд осъди шестимата бивши ръководители на Citgo на затвор, след като ги призна за виновни по обвинения в корупция.

Те бяха обвинени в престъпления като присвояване, пране на пари и заговор.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Съединените щати осъждат осъдителната присъда на шестимата и призова да бъдат изпратени у дома.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърли през ноември решението на Съвета на Европейския съюз (ЕС) за удължаване на санкциите срещу страната, като отбеляза, че блокът играе скандална и тъжна роля и копира мерките на САЩ.

Президентът също така обвини американските власти в насърчаване на международна кампания срещу неговото правителство, като същевременно осъди икономическите и финансовите санкции на администрацията на президента Доналд Тръмп, включително тези срещу петролната компания Petroleos de Venezuela (PDVSA).

ООН обвинява властите във Венецуела в престъпления срещу човечеството

ООН обвинява властите във Венецуела в престъпления срещу човечеството

Убийства, изтезания, насилие и изчезвания

Мерките включват оръжейно ембарго и забрана за изнасяне на оборудване, използвано за вътрешни репресии, а също така забрана за пътуване и замразяване на активи. 36 лица бяха санкционирани.