Вашингтон продължава да се опитва да убеди Турция да не купува система за противовъздушна и противоракетна отбрана от Русия.

Това заяви говорителят на Пентагона Джони Майкъл пред ТАСС, коментирайки изнесената вчера информация, че Анкара и Москва са се договорили за системи С-400.

Турция и Русия окончателно се договориха за С-400

Турция и Русия окончателно се договориха за С-400

Москва очаква първите доставки да бъдат направени през март 2020 г.

Изразихме безпокойството си преди представители на Турция относно закупуването на С-400, поясни говорителят и добави, че системата на НАТО за противоракетна отбрана остава най-добрият вариант за защита на Турция от всички заплахи в региона.

Водим открит диалог по въпроса и подчертахме важността да се поддържа оперативната съвместимост в НАТО с всяка голяма система за противовъздушна отбрана, каза Майкъл.

Според него Турция продължава опитите да се сдобие със системи за противоракетна отбрана от натовски съюзници, включително и система "Пейтриът" от САЩ.

САЩ са готови да разширят доставките на закупеното от Турция оборудване, когато е възможно, изтъкна Майкъл.

Русия ще достави на Турция четири батареи С-400 за 2,5 милиарда долара. Москва очаква първите доставки да бъдат направени през март 2020 г.

С-400 (НАТО: SA-21 Growler) е модернизирана версия на С-300. Системата влезе на въоръжение през април 2007 година, първият комплекс С-400 беше разгърнат през август 2007 година. Комплексът е създаден от "Алмаз-Антей". Такива комплекси има разположени в района на Москва, Калининград и в Източния военен окръг. Зенитно-ракетният комплекс може да поразява до 36 самолета с обсег на действие 150 километра. Системата също може да поразява балистични ракети и всички модерни въздушно-космически цели на дистанция до 400 километра и на височина 27 км.