Япония ще подготви съвместен оперативен план с американската армия за "способност за контраатака" за удари по места за изстрелване на ракети, съобщава агенция "Никей".

Целта е подобряване на точността на контранападенията чрез използване на информация, получена посредством сателити от армията на САЩ.

Източници, запознати с въпроса, твърдят, че японското правителство ще започне дискусии с американската армия, след като официално вземе решение да притежава способност за контраатака чрез преразглеждане на три отбранителни документа, включително стратегията за национална сигурност. Очаква се това да се случи в края на годината.

Япония удвоява разходите за отбрана до 2027 г.

Япония удвоява разходите за отбрана до 2027 г.

Правителството планира да ги увеличи до 2% от БВП, съгласно стандарта на НАТО

От правителството на страната уточняват, че обектите за контраатака ще бъдат ограничени до "военни цели". Поради това е необходимо да се знае местоположението на ракетните бази и други цели, така че ракетите с голям обсег, които биха служили като средство за контраатака, да мога да бъдат насочвани точно.

Япония, която досега поддържаше политика на липса на способности за контраатака, има малка способност да открива цели на територията на други страни.

Освен това Токио не разполага със способността на Вашингтон да наблюдава бази в други страни от космоса чрез сателит. Следователно, за да започне контраатака, Япония ще трябва да разчита на сътрудничеството на американската армия за събиране на разузнавателна информация.

Япония ударно ще укрепва военните си способности

Япония ударно ще укрепва военните си способности

Заради опасения от нестабилност в Източна Азия

Оперативният план ще обхваща периода от момента, в който Япония потвърди, че друга страна подготвя атака срещу територията ѝ, до започването на контраатаката.

По отношение на средствата за извършване на контраатаки Япония ще използва ракети собствено производство, които трябва да бъдат модернизирани, така че да придобият по-голям обсег, както и произведената в САЩ крилата ракета "Томахоук".

След формулиране на оперативен план и въвеждане на ракети с голям обсег, двете страни ще проведат съвместни учения, в които се очаква да утвърдят процедурите на оперативния план.

Япония гради ПВО срещу хиперзвукови ракети

Япония гради ПВО срещу хиперзвукови ракети

Нови мерки от Токио