Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се подписа под споразумение за военно сътрудничество с представители на полското правителство. Сделката открива пътя за предислоциране на американски войници от Германия в Полша, информират АП и "Ройтерс".

Подписването на споразумението се случи във Варшава в края на обиколката на Помпео в четири европейски държави.

Помпео не изключи появата на американски военни в Словения

Помпео не изключи появата на американски военни в Словения

Политика на САЩ в региона

Американският топ дипломат и полският военен министър Мариуш Блашчак се подписаха под Споразумение за засилване на военното сътрудничество, което очертава правната рамка за допълнително военно присъствие на САЩ в централноевропейската държава.

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви по време на церемонията по подписване, че това е гаранция, че в случай на заплаха полските войници ще получат подкрепа от американските си колеги.

Помпео към Лавров: Русия ще плати прескъпо за убийство на американци в Афганистан

Помпео към Лавров: Русия ще плати прескъпо за убийство на американци в Афганистан

Вашингтон няма да се примири и няма да толерира това

"Също ще послужи за увеличаване на безопасността на другите страни в нашата част на Европа", каза Дуда.

Той добави, че сделката ще помогне за развитие на американско-полското сътрудничество и в други сфери, като конкретно посочи, че ще помогне за привличане на инвестиции и засилване на търговията.

Пактът е допълнение към Споразумение за статута на силите в рамките на НАТО. Той също позволява укрепване и модернизиране на съществуващия военен потенциал, както и достъп на американския контингент до допълнителни военни бази в Полша. Включва формула за споделяне на логистичните и инфраструктурни разходи за разширеното присъствие на САЩ в страната.

Помпео призова младите демокрации в Източна Европа да бранят свободите си

Помпео призова младите демокрации в Източна Европа да бранят свободите си

Виждаме, че авторитаризмът не спря да съществува през 1989 г. или през 1991 г.

В момента в Полша са разположени 4500 американски войници, но още около 1000 ще бъдат изпратени. То е част от двустранно споразумение от миналата година. За поддържането на най-малко 5500 американски войници Полша ще плаща по 134,79 милиона долара на година.

Мариуш Блашчак каза, цитиран от местната агенция PAP, че страната ще може бързо да приеме 20 000 американски войници, ако е необходимо.

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Консолидира централна и източна Европа срещу общи заплахи

Миналия месец Пентагонът обяви, че 12 000 войници ще бъдат изтеглени от Германия, като 5600 ще бъдат разположени в други европейски страни, включително и в Полша. В допълнение няколко военни командвания на САЩ ще бъдат изнесени от Германия. Щабът на Пети армейски корпус на САЩ ще бъде разположен в Полша следващата година.

В Полша Помпео се срещна и с премиера Матеуш Моравецки. Те обсъдиха подкрепата им за народа на Беларус, пандемията от коронавирус, подсигуряването на 5G мрежите и ново двустранно споразумение за сътрудничество в развитието на полска програма за атомна енергия.

Помпео използва обиколката в Европа, за да предупреди младите демокрации за заплахите от Русия и Китай. Държавният секретар посети Чехия, Австрия, Словения и Полша.