От днес влизат в сила мита върху внос в САЩ на европейски стоки за 7,5 млрд. долара, след като мярката беше обявена от Вашингтон в началото на месеца и потвърдена по време на среща между Доналд Тръмп и италианския президент Серджо Матарела в Белия дом в сряда, информира Money.bg.

С 10% ще бъде обмитен вносът на европейски самолети, а други продукти, включително сирена, маслини и замразено месо (от Германия, Испания и Великобритания), текстил (от Великобритания), кафе, машини (от Германия), уиски (от Шотландия), свинско масло и млечни продукти ще бъдат таксувани още по-тежко - с 25%. Български изделия като сирена и други млечни продукти, свинско, плодове, салами, мазнини и животински масла също ще бъдат обмитени с 25%.

САЩ не изключват налагане на мита върху европейските вина и сирена

САЩ не изключват налагане на мита върху европейските вина и сирена

Идеята е след решението на СТО за Airbus

По думите на Тръмп САЩ не могат да си позволят да изгубят търговска война с Европа, тъй като търговският дефицит на управляваната от него страна е твърде висок. "Ситуацията за нас е много тежка от много години", каза Тръмп по време на срещата с италианския си колега. "Но сега е много тежка ситуация за тях [европейците], защото аз мога да променя положението много лесно. И в действителност не може да има финансова контраатака."

По думите на Матарела мерките, които Тръмп предприема, не носят полза за никого и са "контрапродуктивни". 

СТО позволи на САЩ да наложат мита на ЕС в спора за Airbus

СТО позволи на САЩ да наложат мита на ЕС в спора за Airbus

САЩ внесоха първите си оплаквания през 2004 г.,

Причината за търговската война, започната от САЩ, беше решение на Световната търговска организация (СТО), която отсъди, че европейски държави са осигурявали неправомерна финансова помощ за производителя на самолети Airbus. Преди това организацията отсъди, че техният основен конкурент - американската Boeing също е получавала неправомерни субсидии, но обжалването на гиганта ще се проведе догодина. Двата случая се разследват от СТО от 15 години.

В Италия подариха пармезан на Помпео в знак на протест срещу митата на САЩ

В Италия подариха пармезан на Помпео в знак на протест срещу митата на САЩ

Помпео прие подаръка с усмивка, на Конте не му беше толкова забавно

Казусът с Boeing беше цитиран от представители на Европейския съюз, които обявиха, че очакват СТО да разреши ответни мита върху американски импорт на стойност до 10 млрд. евро. Според Deutsche Welle обаче не се очаква организацията да излезе с решение преди март 2020 г.