Администрацията на Байдън продължава там, където бившият президент Доналд Тръмп спря, тъй като федералната агенция, която контролира ядрените изследвания и производството на бомби в САЩ, одобри първата фаза на проект за многомилиарден проект за производство на ключови компоненти за ядрения арсенал на страната, пише АП.

Националното управление по ядрена сигурност в решение, заяви, че първоначално планирането и изработката могат да струват над 4 млрд. долара.

Агенцията не формулира за какво точно ще бъдат похарчени тези пари, нито включва разходите за други дейности, необходими на Националната лаборатория в Лос Аламос да започне да произвежда 30 плутониеви ядра годишно.

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

Модернизация на ядрения военен комплекс от стратегически съображения, а не за спестяване на пари

Тласъкът за възобновяване на производството на ядрени способности обхваща множество президентски администрации, като привържениците твърдят, че САЩ трябва да гарантират стабилността и да разчитат на своя арсенал предвид нарастващите глобални опасения за сигурността.

Ядрената агенция също така заяви, че повечето ядра в запаса датират от 70-те и 80-те години на миналия век.

Демократичните членове на делегацията на конгреса на Ню Мексико подкрепиха производството в Лос Аламос, като се има предвид милиардите долари от федералното финансиране и хиляди работни места, които са заложени.

Но групи наблюдатели предупреждават относно потенциала за повече пропуски в сигурността и безопасността в лабораторията в северната част на Ню Мексико и потенциала за замърсяване на околната среда.

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

"Трябва да се конкурираме активно, за да сдържаме агресията им"

Друго притеснение са ядрените отпадъци, които биха се генерирали от работата.

Групите посочват, че оценката на разходите, очертана от агенцията в нейното решение, е приблизително двойна от прогнозите, направени миналата година.

Грег Мело от проучвателната група в Лос Аламос заяви, че бюджетът относно това дали лабораторията може да изпълни определения от федералното правителство производствен график "хвърлят допълнително съмнение върху мъдростта да се продължи с производството на промишлени ями" в Лос Аламос.

"Съоръженията на LANL са просто твърде стари и по същество опасни, а местоположението му е твърде непрактично", каза той. "Дори и с много по-малък запас, LANL не би могъл да изпълни успешно тази мисия."

В САЩ притеснени от изоставането от Русия в ядрените оръжия

В САЩ притеснени от изоставането от Русия в ядрените оръжия

САЩ имали "сериозни слабости" в тази област

Някои групи заплашиха да съдят Министерството на енергетиката на САЩ и Националната администрация за ядрена сигурност, като заявиха, че е трябвало да се направи по-цялостен преглед на плановете за производство на плутониеви ядра в Лос Аламос и в района на река Савана в Южна Каролина.

Те твърдят, че близките общности вече са обременени от наследено замърсяване от предишни отбранителни дейности.

Джей Коглан от Nuclear Watch Ню Мексико нарече плановете на федералното правителство "ненужни и провокативни", като заяви, че по-голямото производство ще доведе до повече загуби и ще подпомогне нова надпревара във въоръжаването.

Столтенберг: Докато в света има ядрени оръжия, НАТО остава ядрен съюз

Столтенберг: Докато в света има ядрени оръжия, НАТО остава ядрен съюз

Новите ядрени оръжия на Британия са заради модернизацията на Русия и Китай

В изявление ядрената агенция заяви, че очаква да определи разходите и да планира базови линии през 2023 г. като част от текущия процес.

Също така планира да продължи да преразглежда проекта "за подобряване на верността" на оценките на цените и сроковете.

Директорът на лабораторията Том Мейсън в четвъртък вечерта ще бъде домакин на среща на общността, за да говори за работата на лабораторията, която също включва проекти, свързани с изследването на космоса, пандемията на коронавируса, водоснабдяването в безводния Запад и горските пожари.

Рааб: Британия увеличава ядрените си оръжия като застрахователна полица

Рааб: Британия увеличава ядрените си оръжия като застрахователна полица

Това е необходимо и надеждно ядрено възпиране срещу враждебни държави