Саудитска Арабия обвини Иран, че сее „размирици” в Ирак, призовавайки Ислямската република да „спре да се намесва” във вътрешните работи на съседките си, съобщават световни агенции.

 „Размириците и разцеплението в Ирак са в резултат на сектантски политики на Иран в Ирак”, каза външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр на съвместна пресконференция с британския си колега Филип Хамънд в Джеда.

Иран няма да пусне свои поклонници в Мека тази година

Иран няма да пусне свои поклонници в Мека тази година

Отношенията със Саудитска Арабия са обтегнати от години

Ако Иран иска стабилност в Ирак, трябва да спре да се намесва и да се изтегли”, добави той, след като обвини Техеран, че изпраща „шиитски милиции” в раздираната от война държава.

Иран трябва да уважава принципите на добросъседските отношения, да се фокусира върху вътрешната си ситуация и да не се намесва в работите на другите страни в региона, основно в Ирак”, призова саудитският дипломат.

По-рано Иран обяви, че няма да пусне свои поклонници в Мека, обвинявайки Рияд в „саботаж” и в провал гарантирането на безопасността на поклонниците.

Те припомнят трагедията, която се разигра по време на миналогодишното поклонение, когато бяха стъпкани и загинаха 1500 души и обвини Саудитска Арабия, че не може да гарантира сигурността на хилядите вярващи. След този случай се чуха призиви да се отнеме управлението на Мека и Медина от Рияд, но Саудитска Арабия не се съгласи. 

Случаят с насилието над ирански младежи също даде повод на властите в страната им да предупредят за преосмисляне правилата за хаджа, въпреки наказаните служители

Напрежението между двете държави тлее отдавна, с взаимни обвинения в поддържане на тероризма. 

Техеран реагира остро след екзекуцията на видния шитски духовник Нимр ал Нимр.